03.02.2025 - 16:49 | Son Güncellenme:
Ağızda kıyır kıyır dağılan irmik helvası, özellikle çay saatinin vazgeçilmez tatlılarından biridir. Üstelik böyle bir lezzetin evde hazırlanması oldukça pratik. İşte portakallı irmik tarifi.
Şerbeti için
1 bardak su
1 bardak süt
2 bardak şeker
1 portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket dolmalık fıstık
2,5 bardak irmik
Tarçın
İlk olarak ayrı bir tavada tereyağı ve zeytinyağı ile beraber dolmalık fıstıkları kavurup üzerine irmiği ekleyin. İrmik kıvamı alana kadar tavada kavurmalısınız. Sonrasında hazırladığınız şerbet karışımını ekleyin. Şerbeti çekene kadar bekletebilirsiniz. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
İrmik tatlınızın mükemmel kıvamda, tam şerbetini çekmiş ve lezzeti oturmuş olması için dikkat etmeniz gereken püf noktalarını anlatalım. Şerbeti hazırlarken şekerin tamamen eridiğinden emin olun. Şeker iyice çözünmezse tatlının üzerinde şeker kristalleri kalabilir.
Kaynadıktan sonra limon suyunu eklemek, şerbetin şekerlenmesini önler. Limon suyu şerbete hafif ekşi bir tat vererek portakalın aromasını daha belirgin hale getirir. Şerbet sıcak, kek ılık olmalıdır. Eğer ikisi de sıcak olursa tatlınız hamurlaşabilir. Ancak soğuk olursa, şerbet içine işlemeyecek.
Portakal kabuğu rendelerken yalnızca üst turuncu kısmını alın. Altındaki beyaz kısım tatlıda acı bir tat bırakabilir. Üstelik rendeledikten sonra biraz şekerle ovalarsanız aroması daha güçlü olur. Taze sıkılmış portakal suyu kullanarak daha doğal bir aroma elde edebilirsiniz.
Yumurtaları ve şekeri en az 3-4 dakika çırpın. Ne kadar çok çırparsanız kekiniz o kadar kabarık olur. Keki önceden ısıtılmış fırına koyun ve ilk 20 dakika fırının kapağını açmayın. Çıkarmadan önce ise kürdan testi yapın. Şerbeti çekerken tatlıyı üzerini kapatarak oda sıcaklığında dinlendirin.