05.02.2020 - 09:11 | Son Güncellenme:
Domatesi buzdolabına koymak bütün dokusunu ve tadını alıp götürüyor. Aynı zamanda olgunlaşmasını da engelliyor. Fazlaca alıp dolapta saklamak yerine az alıp dışarıda tutmak en güzeli.
Birçok kişi çikolatayı buzdolabında saklıyor ancak dolap soğukluğu çikolatanın dokusunu bozabiliyor. Oda sıcaklığında tutulan çikolata, aromasını ve tadını daha iyi hissettiriyor. Eğer ortam sıcaklığı erimeye yol açmıyorsa çikolataları dışarıda saklamak en iyisi.
Muzun besin değerini sadece dışarıda koruyabilen bir besin ve asla buzdolabında saklanmaması gerekiyor. Muzun olgunlaşması için ortam sıcaklığında bulunması gerekiyor. Eğer muzun fazla olgunlaşmasını istemiyorsanız onları birbirinden ayırmanız yeterli.
Sarımsağı dolaba koyduğunda filizlenmeye başlar. Filizlenen sarımsak da yemeklerdeki aromasını yitirir. Ayrıca dolapta duran sarımsağın görüntüsü pek değişmediği için kullanana kadar bozulup bozulmadığı da anlaşılmaz.
Ekmeği dolaptan daha hızlı kurutan bir şey yok! Soğuk hava ekmeğin katılaşmasına yol açar. Eğer yeni aldığınız ekmeğin tazeliğini uzun süre korumasını istiyorsanız nemini yitirmeden hemen buzluğa atmalısınız.
Dolaba koyulan fıstık ezmesi hem katılaşıyor hem de lezzetini kaybediyor. Fıstık ezmelerinde yeterince koruyucu madde bulunduğu için dolaba koymaya gerek yok.
Dolaptan çıkardığınız salatalıkların pörsüdüğünü görmüşsünüzdür. Bunun sebebi tamamıyla çok soğuk hava. Oda sıcaklığını seven bir bitki olan salatalığı, serin ve kuru bir yerde saklamak yeterli.
Ev yapımı reçeller kıvamlarını ve tatlarını dışarıda uzun süre koruyabilirler. Marketten alınan reçeller de her koşulda tazeliklerini korurlar.
Ketçap ve hardalın içinde koruyucu görevi gören asitler yer alıyor. Bu sebeple buzdolabında saklanmaları şart değil. Özellikle hardalın dayanma gücü yüksek. Dijon, sarı veya taneli hardalı 2 ay kadar normal dolapta saklayabilirsiniz. Ketçabın raf ömrü 1 ay olsa da daha uzun dayandığını düşünen çok insan var. Kullanma sıklığına bağlı olarak dolapta mı dışarıda mı saklayacağınıza karar verebilirsiniz.
Patlıcan ısıya duyarlı olduğundan buzdolabına koymak zarar görmesine neden olabiliyor. Patlıcanı gün ışığından uzakta ve oda sıcaklığında saklamak gerekiyor. Bu sayede çok daha uzun süre dayanabiliyor. Patlıcanın içinin kısa sürede kahverengiye dönmesindeki etkenlerden biri de buzdolabında saklamak. Patlıcan, gaz üreten bir sebze olduğu için yanında başka bir sebze-meyve bulundurmamak gerekiyor.