02.04.2024 - 14:04 | Son Güncellenme:
Prof. Dr. Canan Karatay kabızlıkla ilgili, “Kabızlığın konuşulması bile ayıp olarak görülüyor. Ne doktor soruyor, ne hasta anlatıyor” diyor. Bağırsak florasını bozmamamız gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karatay, “Sağlıklı yesek dahi hazım tam olmayınca bazı materyaller kana geçiyor. Vücut bunu yabancı madde olarak algılayarak hücum ediyor ve hastalıklar başlıyor” dedi. Prof. Dr. Canan Karatay, kabızlığı geçiren beslenme tavsiyelerini ise şöyle sıraladı:
Probiyotik gıdalar bağırsaklar için son derece önemli, bunlar arasında fermente gıdalar da bulunuyor. Ev yoğurdu, ev sirkesi, ev turşusu sadece birkaçı. Bu yiyecekler vücuda girdiğinde bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısı artıyor. Prebiyotikler ise bağırsaklardaki dost bakterilerin iyi beslenmesini sağlayarak sürece destek oluyor. Prof. Dr. Canan Karatay’a göre, bunları mutlaka tüketmek gerekiyor.
Lahanagiller, turpgiller, soğanlar prebiyotiklerin başında geliyor. Vücudun ihtiyacı olmayan gıdalar vücuda girdiği zaman gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi problemlere sebep oluyor. Prof. Dr. Canan Karatay’a göre, kabızlık şikâyeti çekenler kahve ve zeytinyağı içince geçiyor. Bağırsakların iyi çalışması için bu iki besinin çok faydalı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karatay, “Su içmek ve lifli gıdaları tüketmek de kabızlığı gidermek için önemli yer tutuyor” diyor.
Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bağırsaklardaki normal bakteri florasının yenilenmesine yardımcı olduğu için kabızlığın giderilmesinde de son derece etkili rol oynar.
1 kaşık elma sirkesini sabahları 1 bardak suya karıştırıp içildiğinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayabilir, sindirimi kolaylaştırabilirsiniz. Sirke de Prof. Dr. Canan Karatay’a göre, bağırsaklarınızı kendine getirebilecek besinler arasında yer alıyor.
Bağırsak florasının sağlığı bağırsak hareketlerinin düzenli olması açısından olmazsa olmaz. Ek olarak, yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapılan turşular bu yolla da dışkı hacmini artırarak, metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayarak, kabızlığa iyi gelir.
Zeytinyağı, ince bağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini önemli ölçüde kolaylaştırır.
Kahve, kafein içermese de bağırsak hareketlerini hızlandırmaya devam eder. Ancak kafein içeren kahveler bu noktada daha etkili olabilir. Her kafeinli içecek ise bağırsaklarda kahveyle aynı etkiyi göstermez.