DHA
• 03 Haziran 2020 - 12:47 • Son Güncelleme:
Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu?
Covid-19 tedavisinde kullanılan ve sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin ile ilgili bir araştırma, Dünya Sağlık Örgütü tarafından durduruldu. Bu araştırmanın askıya alınmasına sebep olarak da ilacın kalp krizi gibi yan etkilere yol açma riski gösterildi. Sıtmanın yanı sıra bu ilacın lupus ve romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında kullanılması ise hastalarda endişe yarattı. Prof.Dr. İsmail Balık "İleri evre hastaların çalışmaya dahil edilmesi, verilen karara gölge düşürüyor. Bu ilacın Covid-19 tedavisinden tamamen çıkarılması için yeterli bir kanıt yok" diyerek önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar...
DHA
• 03 Haziran 2020 - 12:47 • Son Güncelleme:
15
Peki aynı DSÖ, ilacın sıtmada kullanımına neden bir çekince koymadı? DSÖ temel ilaç listesinde olan hidroksiklorokin gibi ucuz ve kolay erişilebilir bir ilacın işe yarayabilme ihtimalini neden bir çırpıda göz ardı etti? Bunların hepsi cevap bekleyen sorular.”
16
Türkiye'deki tedavi protokolü en iyi sonuçlardan birini verdi'
Pandemi sürecinde, birçok şeyi dünyadan daha iyi yapan ve üstelik de tedavi protokolünde hidroksiklorokini en fazla kullanan ülke olarak Türkiye’nin ilacın etkinlik ve güvenliği ile ilgili bilim dünyasına bir yayın yapmasının şart olduğunu anlatan Prof. Dr. İsmail Balık sözlerini şöyle noktaladı: “Biz, gerçekten bilim kurulundaki ortak akıl marifetiyle oluşturulan ve sürekli güncellenen Covid-19 tedavi rehberimiz sayesinde, tedavi sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri olduk.
17
Rehberde hızla değişiklik yaparak, Favipiravir ve hidroksiklorokini enfeksiyonun erken safhasında kullanmaya başladık. Bundan sonra da yoğun bakıma gitme ve ölüm oranlarında hızla azalma oldu. Tüm bunları bilimsel bir yayın ile daha net görebileceğiz.
18