Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkCovid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu?
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu?

    03.06.2020 - 12:47 | Son Güncellenme: 04.06.2020 - 11:36

    DHA

    #sıtma ilacı#corona virüs#dünya sağlık örgütü
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Covid-19 tedavisinde kullanılan ve sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin ile ilgili bir araştırma, Dünya Sağlık Örgütü tarafından durduruldu. Bu araştırmanın askıya alınmasına sebep olarak da ilacın kalp krizi gibi yan etkilere yol açma riski gösterildi. Sıtmanın yanı sıra bu ilacın lupus ve romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında kullanılması ise hastalarda endişe yarattı. Prof.Dr. İsmail Balık "İleri evre hastaların çalışmaya dahil edilmesi, verilen karara gölge düşürüyor. Bu ilacın Covid-19 tedavisinden tamamen çıkarılması için yeterli bir kanıt yok" diyerek önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar...

    1/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Covid-19 pandemisinin başladığı mart ayından bu yana Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tedavi protokolünde ilk sırada yer alan ve geçen haftalarda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ülkemizde de yerli üretimine başlandığı müjdesini verdiği hidroksiklorokin’in, Covid tedavisinde kullanılıp kullanılmayacağı konusunda tüm dünyada yeni bir tartışma başladı.

    2/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Tartışmayı başlatan ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), ilacın Covid hastalarında test edildiği dünyanın en büyük araştırmasını durdurma kararı oldu. İleri evre Covid hastalarının da çalışmaya dahil edilmesi eleştirilirken uzmanlar, Covid’in kendisinin de kalp krizine neden olabildiğini belirterek bu yönüyle DSÖ’nün bu kararının teyide muhtaç olduğunu belirtti.

    3/18Tedaviden çıkarılması için yeterli kanıt yok

    'Tedaviden çıkarılması için yeterli kanıt yok'

    Hepatit, HIV/AIDS konusunda Amerika ve İtalya’da araştırmalar yapan ve 1990’dan buyana Sağlık Bakanlığı’nın hepatit, HIV/AIDS, domuz ve kuş gribi gibi çeşitli hastalıkların bilimsel danışma kurulları ile aşı ve ilaç yönetmelik çalışmalarında bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, ileri evre hastaların çalışmaya dahil edilmesinin, verilen karara gölge düşürdüğünü ve ilacın Covid tedavisinden tamamen çıkarılması için yeterli bir kanıt olmadığını vurguladı.

    4/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Prof.Dr. Balık, “Saygın tıp dergisi Lancet’de yayınlanan çalışma, 6 kıtadaki 671 hastanede, 96 bin 32 hasta üzerinde yapılıyordu. Çalışmaya dahil edilen vakaların 14 bin 888’i hidroksiklorokin tedavisi alırken 81 bin 144’ü kontrol grubu olarak izleniyordu. Ancak bu çalışma bilim dünyası tarafından birçok açıdan sorunlu bulundu. İlaca objektif yaklaşanları tatmin etmedi.

    5/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Sıtma ilacı olarak da bilinen hidroksiklorokin’in, Covid tedavisinde ilk kullanımının, salgının ilk ortaya çıktığı Çin’de başladığına işaret eden Prof.Dr. Balık, “Salgının başlarında Çin ve Fransa’da yapılan çalışmalar, bu ilacın tedavide etkili bulunduğunu düşündürdüğü için tüm dünyada en yaygın olarak kullanılagelen ilaç oldu. Bir ilacın, bir hastalıkta kullanılabilmesi için hem etkinlik ve hem de yan etki açısından kendini kanıtlaması gerekir.

    6/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Bu da bu ancak klinik araştırma tipleri içinde kanıt değeri en yüksek olan randomize kontrollü çalışma tipi ile olur. Maalesef Covid-19 tedavisinde sıtma ilacı ile ilgili henüz böyle bir çalışma yok. Bu nedenle biz hala bu ilacın etkinliği ya da yan etkileri ile ilgili kesin konuşamıyoruz.

    7/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    DSÖ, ilacın Covid-19 tedavisinde riskli olabileceği nedeniyle askıya aldı ama bu ilaç başka bir sürü hastalıkta kullanılıyor. Bu karar sıtma ve diğer romatizmal hastalıklarda ilacın kullanımının da durdurulduğu anlamına gelmiyor” dedi.

    8/18Pek çok hasta panikle bize başvurdu

    'Pek çok hasta panikle bize başvurdu'

    DSÖ’nün bu kararından sonra ilacı kullanan çok sayıda hastanın panik halinde kendilerine geldiğini ve riskleri sormaya başladığını anlatan Prof. Dr. Balık, ilacını bırakmak isteyen hastalar bile olduğunu anlatarak DSÖ’nün kararına yapılan eleştirilere de şöyle değindi:

    9/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    “Bu ilaç 1950'lerden beri iyi bilinen ve sıtma ile lupus ve romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında güvenle kullanılan bir ilaç. Bu hastalıklarda kullanımında, kardiyak yan etkilerin (kalp krizi gibi) oranı son derece düşük. DSÖ’nün çalışmasının soru işareti yaratan taraflarından biri de bu. Corona virüs hastalarında kalp riski yaratması, belki de hastalığın, kalbin de tutulduğu ileri evrelerinde artıyor. Bunu bilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekli.

    10/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    En azından durumu ağır olmayan, kalp riski taşımayan vakalarda randomize kontrollü araştırma yapılabilir. DSÖ, Lancet’te çıkan bu araştırmayı, hidroksiklorokin için riski fazla olan hastaları çıkararak devam ettirebilirdi. Çünkü tüm dünya bu ilacın Covid’de işe yarayıp yaramadığını ya da hangi evresinde, hangi tip hastalarda kullanılabileceğini bilmek istiyor. İlacın bizdekinin tam tersine birçok ülkede hastalara genellikle durumları ağırlaştığında veriliyor olması, çalışmada bu durumun yeterli irdelenmemesi de eleştiriliyor. Bu nedenle de tedavi alan hastalardaki ölüm oranının, ilacı almayan gruba göre daha yüksek çıkmasının şaşırtıcı olmayacağı vurgulanıyor.”

    11/18En titiz ülke İngilterede bile kullanılıyor

    'En titiz ülke İngiltere'de bile kullanılıyor'

    Dünyanın birçok ülkesinde sıtma ilacının Covid tedavisinde kullanıldığını ve dünyada bu konuda yaklaşık 200 araştırmanın devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Balık, ilaç araştırmalarında en titiz ülkelerden biri olan İngiltere’nin bile DSÖ’nün iddia ettiği hidroksiklorokin yan etki riskini önemsemediğini belirterek şunları söyledi:

    12/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    “Oxford Üniversitesi öncülüğünde yapılan büyük bir randomize kontrollü çalışma var bu ilaçla ilgili: PRINCIPLE çalışması.

    13/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Bu çalışma dahilinde hidroksiklorokin, hafif Covid vakalarında, altta yatan hastalığı bulunan ve risk grubu içinde yer alan 50-65 yaş kişiler ile altta yatan hastalığı olmayan 65 yaş üstü kişilerde, üstelik hastane dışında, aile hekimleri tarafından takip edilen hastalarda kullanılıyor.

    14/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    İngiltere böyle bir çalışmaya hem de ilacın hastane dışı kullanımına izin verirken DSÖ’nün kalp riski nedeniyle hidroskiklorokin çalışmalarını askıya alması şüpheyle karşılanıyor.

    15/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Peki aynı DSÖ, ilacın sıtmada kullanımına neden bir çekince koymadı? DSÖ temel ilaç listesinde olan hidroksiklorokin gibi ucuz ve kolay erişilebilir bir ilacın işe yarayabilme ihtimalini neden bir çırpıda göz ardı etti? Bunların hepsi cevap bekleyen sorular.”

    16/18Türkiyedeki tedavi protokolü en iyi sonuçlardan birini verdi

    Türkiye'deki tedavi protokolü en iyi sonuçlardan birini verdi'

    Pandemi sürecinde, birçok şeyi dünyadan daha iyi yapan ve üstelik de tedavi protokolünde hidroksiklorokini en fazla kullanan ülke olarak Türkiye’nin ilacın etkinlik ve güvenliği ile ilgili bilim dünyasına bir yayın yapmasının şart olduğunu anlatan Prof. Dr. İsmail Balık sözlerini şöyle noktaladı: “Biz, gerçekten bilim kurulundaki ortak akıl marifetiyle oluşturulan ve sürekli güncellenen Covid-19 tedavi rehberimiz sayesinde, tedavi sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri olduk.

    17/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Rehberde hızla değişiklik yaparak, Favipiravir ve hidroksiklorokini enfeksiyonun erken safhasında kullanmaya başladık. Bundan sonra da yoğun bakıma gitme ve ölüm oranlarında hızla azalma oldu. Tüm bunları bilimsel bir yayın ile daha net görebileceğiz.

    18/18Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı zarar veriyor mu

    Bu ilaçla ilgili tabii ki temkinli olmak lazım ama kesin karar vermek için de daha fazla araştırmaya ve kesin kanıta ihtiyaç var. Eldeki verilere baktığımızda, Covid-19 tedavisine erken başlanması ve kombine tedavilerin denenmesinin yararlı olacağı görülüyor.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası ancak spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli
    Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası ancak spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli!
    Üzüntü ve kaygı seviyeleri daha yüksek Anne kalbindeki şaşırtan değişim
    Üzüntü ve kaygı seviyeleri daha yüksek! Anne kalbindeki şaşırtan değişim
    Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin Bir lokması bile büyük riskmiş
    Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş
    Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor Karbonat tek çaresi
    Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZen gibi yaşamak: Nepal ve Tibet'te dinginliği bulmak
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu24 Mart Haftası burç yorumları: Gökyüzü sahnesinde final perdesi
    İlgili Haberler
    Onlar Türkiyenin en çok takip edilen isimleri Her yaptığıyla sosyal medyayı sallıyor
    Onlar Türkiye'nin en çok takip edilen isimleri! Her yaptığıyla sosyal medyayı sallıyor
    Berk Atan sağlık durumunu açıkladı Kötü bir kaza atlattık ama ayaktayız
    Berk Atan sağlık durumunu açıkladı! 'Kötü bir kaza atlattık ama ayaktayız'
    Survivor Yiğit Poyraz sessizliğini bozdu Ayrılık iddialarına tek kare yanıt
    Survivor Yiğit Poyraz sessizliğini bozdu! Ayrılık iddialarına tek kare yanıt
    Hadise o sözler sonrası çılgına döndü Bu kötü niyet değil de ne
    Hadise o sözler sonrası çılgına döndü! 'Bu kötü niyet değil de ne?'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo