Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Sağlıklı BeslenmeDondurulmuş gıdalar nasıl tüketilmeli?
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    2/7Et hava almayacak şekilde saklanmalı

    "Et hava almayacak şekilde saklanmalı"

    Dr. Öğr. Üyesi Bölek, etlerin dondurulmasında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle açıkladı:"Etler daima bir defada kullanılacak parçalar halinde hazırlanmalıdır. Etlerin dondurulmasında dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de etin dışının hava almayacak şekilde sarılmasıdır. Buna dikkat edilmezse açıkta kalan kısımda donma yanığı dediğimiz açık pembe renkte süngerimsi bir tabaka oluşur. Don yanığı olan kısımda yapısal bozulma gerçekleşir ve besin değerinde kayıplar meydana gelir. Ayrıca lezzette de değişiklikler hissedilir. Böylece et çok yönlü değer kaybına uğrar."

    3/7Dondurulmuş ekmek 2-3 ay taze kalır

    "Dondurulmuş ekmek 2-3 ay taze kalır"

    Ekmeklerin bayatlamasının ya da küflenmesinin önlenmesinin en iyi yöntemlerinden birinin ekmekleri dondurmak olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Uygun şekilde dondurulduğu takdirde ekmekler dondurucuda 2-3 aya kadar tazeliğini koruyacaktır. Ekmeği dilimleyip dondurmak ekmeğin kuruma sürecinin hızlanmasına yol açarak ekmeğe bayat bir tat ve kıvam verebilir.Eğer tek seferde ekmeğin sadece birkaç dilimi yenilecekse, bu durumda en iyi yol ekmeği dilimleyip dondurmaktır. Ekmekler bütün halde ya da dilimler halinde buzdolabı poşetine içerisinde hava kalmayacak şekilde yerleştirilerek dondurucuya konulmalıdır" uyarısında bulundu.

    4/7En sağlıksız yöntem oda sıcaklığında çözdürme

    "En sağlıksız yöntem oda sıcaklığında çözdürme"

    Çözdürülmüş gıdaların kesinlikle tekrar dondurulmaması uyarısında bulunan Bölek, dondurulmuş gıdaların gereği gibi çözündürülmesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:"Dondurulmuş meyve ve sebzelerin çözündürülmesi ile dondurulmuş etlerin ve dondurulmuş ekmeklerin çözündürülmesi birbirinden farklıdır. Sebzeler, pişirme suyuna çözündürmeden atılmalıdır. Eğer çözündürülerek pişirilirse, hücre yapıları bozulur ve besleyici değerlerinde de azalmalar gerçekleşir. Donmuş sebzelerin pişme süreleri, taze sebzelere oranla 3 kat daha kısadır. Dondurulmuş etler ise pişirilmeden önce mutlaka çözündürülmelidir.

    5/7Dondurulmuş gıdalar nasıl tüketilmeli

    Dondurulmuş etlerin çözündürülmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan oda sıcaklığında bekletme en sağlıksız yöntemlerden biridir. Çünkü oda sıcaklığında bekletme sırasında etin yüzeyinde mikroorganizmalar hızla üreyerek etin mikrobiyal yükünün artmasına sebep olmaktadır. Zaman sıkıntısı yoksa en sağlıklı yöntemlerden biri eti buzdolabının dondurucusundan çıkartarak normal soğutucu bölmesine alarak çözünmesini sağlamaktır.

    6/7Dondurulmuş gıdalar nasıl tüketilmeli

    Dondurulmuş etlerin çözündürülmesi için kullanılabilecek yöntemlerden biri de sıcak su banyosudur. Etler su geçirmeyecek bir kap içerisinde konulduktan sonra sıcak su içeren bir tencerede kısa sayılabilecek bir sürede çözündürülebilir. Etlerin çözündürülmesi için en kısa ve pratik yöntemlerden bir başkası da etleri mikrodalga fırında çözündürmektir."

    7/7Dondurulmuş gıdalar nasıl tüketilmeli

    Dondurulmuş ekmeklerin oda sıcaklığında bekletilebileceğini ifade eden Bölek, "Ekmekler, etler kadar mikrobiyal üremeye uygun bir ortam oluşturmayacaklarından oda sıcaklığında bekletilerek çözündürülebilir. Ekmekler belli oranda çözündükten sonra tost makinası aracılığıyla çözündürme işlemi hızlandırılabilir" dedi.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Yazlıkların içinde manken gibi olun Yoğurtla karıştırıp 3 gün yiyince ödem kalmıyor
    Yazlıkların içinde manken gibi olun! Yoğurtla karıştırıp 3 gün yiyince ödem kalmıyor
    Ameliyatsız birkaç ayda 23 kilo vermeyi başardı Bu 4 değişikliği yaptım
    Ameliyatsız birkaç ayda 23 kilo vermeyi başardı! 'Bu 4 değişikliği yaptım'
    54 yaşında fit dönüş Deniz Seki’nin 2 ayda 15 kilo verdiren formülü ortaya çıktı
    54 yaşında fit dönüş! Deniz Seki’nin 2 ayda 15 kilo verdiren formülü ortaya çıktı
    İlaç yok, ameliyat yok 1 yılda 80 kilo verdi: Sadece tek bir şeyi değiştirdim
    İlaç yok, ameliyat yok! 1 yılda 80 kilo verdi: 'Sadece tek bir şeyi değiştirdim'
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Wanda Nara gözyaşlarına boğuldu Bu kez sebebi çok başka
    Wanda Nara gözyaşlarına boğuldu! Bu kez sebebi çok başka
    Survivor 2025te 3. oldu Volkandan yarışma sonrası ilk paylaşım: Karakterimden taviz vermedim
    Survivor 2025'te 3. oldu! Volkan'dan yarışma sonrası ilk paylaşım: Karakterimden taviz vermedim
    Aybüke Pusat yaşlanınca taşınacağı yeri açıkladı
    Aybüke Pusat yaşlanınca taşınacağı yeri açıkladı
    Tülin Şahin hastaneden paylaştı İlk 48 saat kritiktir
    Tülin Şahin hastaneden paylaştı! 'İlk 48 saat kritiktir'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo