Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıEn güzel sebze köz böyle yapılır! Altın kuralı atlayınca mahvoluyor, hemen kapatın
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    En güzel sebze köz böyle yapılır! Altın kuralı atlayınca mahvoluyor, hemen kapatın

    04.07.2025 - 11:16 | Son Güncellenme: 04.07.2025 - 15:14

    #Sebze Közdürme#Hatalı Közdürme#Lezzet Kaybı#Doğru Közdürme#Sebze Tadını Korumak#Pişirme Teknikleri#Mutfak İpuçları#Yemek Yapma#Hatalardan Kaçınma#Lezzetli Sebzeler#Yemek Tarifleri
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Sebzeleri közlemenin çok kolay olduğunu düşünenlerdenseniz, herkesin yaptığı hataları yapıyor olabilirsiniz. Bu hatalar, sebzelerin lezzetini azaltıyor. Ayrıca sebzelere közde pişmenin vermiş olduğu o kendine has tadı götürebiliyor. Siz de haberimizdeki hataları yapanlardansanız, bu hataların doğrularını öğrenmenin tam zamanı! Peki en güzel sebze közleme işlemi nasıl yapılır?

    1/9SEBZELERİ YIKADIKTAN SONRA GÜZELCE KURULAMIYORSUNUZ

    SEBZELERİ YIKADIKTAN SONRA GÜZELCE KURULAMIYORSUNUZ

    Közlemek üzere hazırladığınız patlıcan, biber, domates ya da mısır gibi tüm sebzeleri öncesinde yıkamanız gerekir. Ancak yıkadıktan sonra atlamamanız gereken bir adım daha var: Kurulamak! Sebzeleri hiç kurulamadan ya da gelişigüzel kurulayarak közleme işlemine geçmek, hem közleme işleminin süresinin uzamasına sebep olur hem de közlenme sonrası sebzelerin kabuğunu soymayı zorlaştırır. Bu nedenle közleyeceğiniz sebzeleri temiz bir el beziyle güzelce kurulamak ya da tamamen kurumasını beklemek önemlidir.

    2/9VAKTİNİZ VARKEN DAHİ SEBZELERE DERİN DELİKLER AÇIYORSUNUZ

    VAKTİNİZ VARKEN DAHİ SEBZELERE DERİN DELİKLER AÇIYORSUNUZ

    Közlenecek sebzelerin, üzerinde delikler açmak çok büyük bir yanlış değildir. Özellikle de vaktiniz azsa çok kurtarıcı bir yöntem olsa da patlıcanların içinin de hızlıca ve güzelce pişmesi için yapılan bu işlem aslında lezzetinden eksiltiyor. Çünkü közlenirken açılan deliklerden patlıcanın suyu dışarı çıkıyor ve geriye tadı suyla akıp gitmiş patlıcanlar kalıyor. Bu nedenle vaktiniz varsa sebzeleri delmeden pişirmek daha lezzetli yemekler yapmak için önerilir. Vaktiniz azsa sebzenin içinin de güzelce pişmesi için bu işleme başvurabilirsiniz. Deliklerin çok büyük ve derin olmamasına dikkat etmek yeterli.

    3/9FIRINI ÖNCEDEN ISITMAYI UNUTUYORSUNUZ

    FIRINI ÖNCEDEN ISITMAYI UNUTUYORSUNUZ

    Eğer fırında közleme işlemi yapacaksanız sebzelerinizi yıkayıp kurulamaya başlamadan önce fırını ısıtmayı unutmayın. Zira önceden ısıtılmış fırın, mangal etkisi oluşturmak için önemlidir. Eğer sebzeleri koyduktan sonra ya da hemen öncesinde fırını açarsanız sebzelerin hem közlenme süresi uzar hem de her yeri istediğiniz kıvamda közlenmez.

    4/9FIRINDA KÖZLERKEN PİŞİRME KÂĞIDINDAN DESTEK ALMIYORSUNUZ

    FIRINDA KÖZLERKEN PİŞİRME KÂĞIDINDAN DESTEK ALMIYORSUNUZ

    Fırında sebze közlerken birçok kişi hem közlenme işleminin süresini kısaltmak hem de soymayı kolaylaştırmak için alüminyum folyo kullanıyor. Ancak alüminyum folyonun sıcakla bir araya geldiğinde sağlığa zararlı olacağı göz ardı ediliyor. Eğer işlerinizi kolaylaştırmak, közlenen sebzelerin fırın tepsisine bırakacağı izlerden kolayca kurtulmak istiyorsanız fırın tepsisi ya da teline pişirme kâğıdı serebilirsiniz. Böylece sonrasında fırını ve tepsiyi temizlemek daha kolay olacaktır.

    5/9KÖZLEDİĞİNİZ SEBZELERİ BİR KABIN İÇİNE KOYUP AĞZINI KAPATMIYORSUNUZ

    KÖZLEDİĞİNİZ SEBZELERİ BİR KABIN İÇİNE KOYUP AĞZINI KAPATMIYORSUNUZ

    Közleme işlemini noktaladıktan hemen sonra, sebzeleri ilk sıcağıyla ağzı kapalı bir kaba almanız gerekir. Ancak birçok kişi bu adımı atlar ve soymak için közlenmiş sebzelerin soğumasını bekler. Aslında sebzeleri ilk sıcağıyla bir kaba alır ve üzerini güzelce örterseniz kendi buharlarıyla, sebzelerin kabukları hemen yumuşar ve közlenmiş sebzeleri soymak çok daha kolay olabilir.

    6/9PATLICANLARI SOYDUKTAN SONRA KARARMALARINI ENGELLEMİYORSUNUZ

    PATLICANLARI SOYDUKTAN SONRA KARARMALARINI ENGELLEMİYORSUNUZ

    Patlıcanları közleyip kabuklarını kolayca soyduktan sonra hemen salata ya da yemek yapımında kullanmayacaksanız, onları bekletmemelisiniz. Kabukları soyulan köz patlıcanlar beklemeye başlayınca yavaş yavaş da kararır. Bunu engellemek için közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra limon suyu ya da sütten yardım alabilirsiniz. Közlenmiş patlıcanlarla salata yapacaksanız üstlerine limon suyu sıkarak, yemek yapacaksanız da az miktarda sütle onları kararmaktan kurtarabilirsiniz.

    7/9KÖZLEYİP SOYDUĞUNUZ SEBZELERİ TEKRAR SUDAN GEÇİRİYORSUNUZ

    KÖZLEYİP SOYDUĞUNUZ SEBZELERİ TEKRAR SUDAN GEÇİRİYORSUNUZ

    Özenle közlediğiniz ve kabuklarını soyduğunuz sebzelerin üzerine ufak tefek közlenmiş kabuk parçaları kalabilir. Sırf bu yüzden onları yeniden yıkamayın. Közlenmiş sebzeleri yıkadığınızda o leziz köz lezzetini ve kokusunu yok edersiniz. Sebzeleri başta güzelce yıkayıp kuruladığınız için közledikten sonra ekstra bir yıkama işleminden geçirmeyin. Onlara su değdirmek tadını kaçıracaktır. Kalan kabuk parçalarından kurtulmak isterseniz yıkamak yerine temiz nemli bir bez ya da bir bıçaktan yardım alabilirsiniz.

    8/9MANGALDA MISIR KÖZLERKEN KABUKLARINI SOYUYORSUNUZ

    MANGALDA MISIR KÖZLERKEN KABUKLARINI SOYUYORSUNUZ

    Közleyerek yenen mısırlar için de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var aslında. Pek çok kişi, mısırları mangalda közlemek için öncesinde kabuklarını, püsküllerini güzelce temizliyor ve mısırı mangalın üzerine koyuyor. Oysa mısırı doğrudan kabuğu ile közlediğinizde mısırlar hem çok daha kısa sürede yumuşar hem de sulu kalır. Her lokması lezzet patlamasına dönüşecek bir közlenmiş mısır yemek isterseniz mısırı kabuğuyla közlemeyi seçin.

    9/9KABUKLARINI SOYUYOR YA DA PARÇALARA AYIRIYOR OLABİLİRSİNİZ

    KABUKLARINI SOYUYOR YA DA PARÇALARA AYIRIYOR OLABİLİRSİNİZ

    Tıpkı mısır gibi soğan ve sarımsak közlerken de kabuk soyma hatasına düşenler olabilir. Özellikle mangalda pişirmeyi çok sevdiğimiz soğanları ve sarımsakları közlerken daha kolay ve kısa sürede pişmesi için kabuklarını soymamalısınız. Soğanları 2’ye veya 4’e bölmeyin, sarımsakları dişlerine ayırmayın. Bu hamle, soğan ve sarımsakların tatlarını kaçırabilir. Bunun yerine cevizden biraz büyük boyutta (küçük-orta boy) soğanları seçebilir, sarımsakları közlemek için de fırından destek alabilirsiniz. Kabuk, közlenme süresini uzatacak olsa da sebzelerin lezzeti çok yerinde olacak ve içi sulu kalacaktır.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Ne testere ne balta Mutfaktan alıp dökünce kütüğü çürütüp yok ediyor, iz kalmıyor
    Ne testere ne balta! Mutfaktan alıp dökünce kütüğü çürütüp yok ediyor, iz kalmıyor
    Fatura kabarmadan evi serin tutmak çok kolay Klimasız evin çaresi folyoda
    Fatura kabarmadan evi serin tutmak çok kolay! Klimasız evin çaresi folyoda
    1 hafta bebek maması yedi Değişimini görenler şok geçirdi: 5 günde 3 kilo verdim
    1 hafta bebek maması yedi! Değişimini görenler şok geçirdi: '5 günde 3 kilo verdim'
    Hem kabuğunu hem suyunu kullanın İçi yumuşacık kıyır kıyır portakallı kurabiye tarifi
    Hem kabuğunu hem suyunu kullanın! İçi yumuşacık kıyır kıyır portakallı kurabiye tarifi
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluTemmuz 2025: Zihinsel sıçrama ayı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin30 Haziran - 6 Temmuz haftalık burç yorumları! 'Stratejik olmanız gerekiyor'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerjinin gücü: Yaşamınıza yansıyan ışık
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraSisi, Nihal Candan ve Biz: Bedenle savaşa dair bir söyleşi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Taşı Temizliği: Azı karar, çoğu zarar mı?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    İlgili Haberler
    Ünlü oyuncu ikinci kez baba oluyor İşte bebeklerinin cinsiyeti
    Ünlü oyuncu ikinci kez baba oluyor! İşte bebeklerinin cinsiyeti
    Beckham çiftinden 26. evlilik yıl dönümü kutlaması Hayatımızı inşa ettiğin için teşekkür ederim
    Beckham çiftinden 26. evlilik yıl dönümü kutlaması! 'Hayatımızı inşa ettiğin için teşekkür ederim'
    Katy Perry ile Orlando Bloom ayrılık hakkında ilk kez konuştu Önceliğimiz kızımız
    Katy Perry ile Orlando Bloom ayrılık hakkında ilk kez konuştu! 'Önceliğimiz kızımız'
    Tuğçe Tayfurdan üçüncü çocuğu Necla Hira ile yeni kare Sonsuz aşklarım benim
    Tuğçe Tayfur'dan üçüncü çocuğu Necla Hira ile yeni kare! 'Sonsuz aşklarım benim'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo