Közlenecek sebzelerin, üzerinde delikler açmak çok büyük bir yanlış değildir. Özellikle de vaktiniz azsa çok kurtarıcı bir yöntem olsa da patlıcanların içinin de hızlıca ve güzelce pişmesi için yapılan bu işlem aslında lezzetinden eksiltiyor. Çünkü közlenirken açılan deliklerden patlıcanın suyu dışarı çıkıyor ve geriye tadı suyla akıp gitmiş patlıcanlar kalıyor. Bu nedenle vaktiniz varsa sebzeleri delmeden pişirmek daha lezzetli yemekler yapmak için önerilir. Vaktiniz azsa sebzenin içinin de güzelce pişmesi için bu işleme başvurabilirsiniz. Deliklerin çok büyük ve derin olmamasına dikkat etmek yeterli.
Eğer fırında közleme işlemi yapacaksanız sebzelerinizi yıkayıp kurulamaya başlamadan önce fırını ısıtmayı unutmayın. Zira önceden ısıtılmış fırın, mangal etkisi oluşturmak için önemlidir. Eğer sebzeleri koyduktan sonra ya da hemen öncesinde fırını açarsanız sebzelerin hem közlenme süresi uzar hem de her yeri istediğiniz kıvamda közlenmez.
Fırında sebze közlerken birçok kişi hem közlenme işleminin süresini kısaltmak hem de soymayı kolaylaştırmak için alüminyum folyo kullanıyor. Ancak alüminyum folyonun sıcakla bir araya geldiğinde sağlığa zararlı olacağı göz ardı ediliyor. Eğer işlerinizi kolaylaştırmak, közlenen sebzelerin fırın tepsisine bırakacağı izlerden kolayca kurtulmak istiyorsanız fırın tepsisi ya da teline pişirme kâğıdı serebilirsiniz. Böylece sonrasında fırını ve tepsiyi temizlemek daha kolay olacaktır.
Közleme işlemini noktaladıktan hemen sonra, sebzeleri ilk sıcağıyla ağzı kapalı bir kaba almanız gerekir. Ancak birçok kişi bu adımı atlar ve soymak için közlenmiş sebzelerin soğumasını bekler. Aslında sebzeleri ilk sıcağıyla bir kaba alır ve üzerini güzelce örterseniz kendi buharlarıyla, sebzelerin kabukları hemen yumuşar ve közlenmiş sebzeleri soymak çok daha kolay olabilir.
Patlıcanları közleyip kabuklarını kolayca soyduktan sonra hemen salata ya da yemek yapımında kullanmayacaksanız, onları bekletmemelisiniz. Kabukları soyulan köz patlıcanlar beklemeye başlayınca yavaş yavaş da kararır. Bunu engellemek için közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra limon suyu ya da sütten yardım alabilirsiniz. Közlenmiş patlıcanlarla salata yapacaksanız üstlerine limon suyu sıkarak, yemek yapacaksanız da az miktarda sütle onları kararmaktan kurtarabilirsiniz.
Özenle közlediğiniz ve kabuklarını soyduğunuz sebzelerin üzerine ufak tefek közlenmiş kabuk parçaları kalabilir. Sırf bu yüzden onları yeniden yıkamayın. Közlenmiş sebzeleri yıkadığınızda o leziz köz lezzetini ve kokusunu yok edersiniz. Sebzeleri başta güzelce yıkayıp kuruladığınız için közledikten sonra ekstra bir yıkama işleminden geçirmeyin. Onlara su değdirmek tadını kaçıracaktır. Kalan kabuk parçalarından kurtulmak isterseniz yıkamak yerine temiz nemli bir bez ya da bir bıçaktan yardım alabilirsiniz.
Közleyerek yenen mısırlar için de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var aslında. Pek çok kişi, mısırları mangalda közlemek için öncesinde kabuklarını, püsküllerini güzelce temizliyor ve mısırı mangalın üzerine koyuyor. Oysa mısırı doğrudan kabuğu ile közlediğinizde mısırlar hem çok daha kısa sürede yumuşar hem de sulu kalır. Her lokması lezzet patlamasına dönüşecek bir közlenmiş mısır yemek isterseniz mısırı kabuğuyla közlemeyi seçin.
Tıpkı mısır gibi soğan ve sarımsak közlerken de kabuk soyma hatasına düşenler olabilir. Özellikle mangalda pişirmeyi çok sevdiğimiz soğanları ve sarımsakları közlerken daha kolay ve kısa sürede pişmesi için kabuklarını soymamalısınız. Soğanları 2’ye veya 4’e bölmeyin, sarımsakları dişlerine ayırmayın. Bu hamle, soğan ve sarımsakların tatlarını kaçırabilir. Bunun yerine cevizden biraz büyük boyutta (küçük-orta boy) soğanları seçebilir, sarımsakları közlemek için de fırından destek alabilirsiniz. Kabuk, közlenme süresini uzatacak olsa da sebzelerin lezzeti çok yerinde olacak ve içi sulu kalacaktır.