Vejetaryenler için protein söz konusu olduğunda, chia tohumları iyi bir seçenektir. Bu süper besinden iki yemek kaşığı 9.4 gram protein sağlar. Aynı zamanda en iyi bitki bazlı omega-3 yağ asitleri kaynaklarından biridir.
Ayrıca chia tohumları lif, demir, kalsiyum, çinko, manganez, magnezyum ve fosfor içerir. Bu nedenle protein sağlamasının yanı sıra, bazı araştırmacılar, bunların sindirimi iyileştirmeye, kansızlığı önlemeye, atletik performansı iyileştirmeye, kan şekerini düzenlemeye, erken yaşlanma belirtilerini önlemeye ve beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olduğunu öne sürüyor.
Soya sütü, veganlar ve laktoz intoleransı olan kişiler için popüler bir süt alternatifidir. Kurutulmuş soya fasulyesinin ıslatılması ve daha sonra suda öğütülmesiyle üretilir. Proteinle doludur ve A, B12 ve D vitamini içerir. Sadece 1 bardak soya sütü 8 gram protein içerir. Soya sütü kardiyovasküler sisteminiz için iyidir ve kemik sağlığını iyileştirebilir. Tip 2 diyabet ve obezite riskini bile azaltabilir.
Bezelye, en iyi bitkisel protein kaynaklarından biridir. Ayrıca lif, potasyum, magnezyum, demir, çinko, folat ve B, C, A ve K vitaminleri içerir. Ayrıca kalorileri de düşüktür. Bir bardak pişmiş bezelye, yaklaşık 8 ila 10 gram protein sağlayabilir. Bezelye yüksek düzeyde diyet lifi sayesinde kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, bu bitki bazlı proteini tüketmek artrit semptomlarını hafifletmede rol oynayabilir.