Dünya nüfusunun yarısından fazlası için en temel gıdalardan biri olan pirinç, bacillus cereus nedeniyle yüksek riskli bir besindir. Bu bakterinin sporları pişmemiş pirinçte yaşayabilir, pirinç piştikten sonra büyüyüp çoğalabilir. Bu nedenle pişirilir pişirilmez pirinci hemen tüketin ve kalan kısmını ise buzdolabında saklayın.
Jambon, pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir. Bu ürünler işleme ve imalat sırasında listeria ve dtaphylococcus aureus gibi zararlı bakterilerle birkaç aşamada kontamine olabilirler. Ancak doğru bir şekilde pişirilip saklanmadığında tüm etlerin gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle et ürünleri pişirilmeden önce iyi saklanmalı ve pişirildikten sonra da hemen tüketilmeli.
İnanılmaz derece besleyici olan yumurta, çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde kolayca zehirleyebilir! Bunun nedeni, yumurtanın hem kabuğunu hem de içini kontamine edecek salmonella bakterileri taşıyabilmesidir. Siz siz olun çatlamış veya kirli kabuklu yumurtaları tüketmeyin. Mümkünse çiğ veya hafif pişmiş yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurtaları tercih edin.
Gıda üreticileri, süt ürünlerinin tüketimini güvenli hale getirmek için pastörize ederler. Pastörizasyon brucella, campylobacter , cryptosporidium, e. coli , listeria ve salmonella gibi zararlı bakterileri öldürür. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinin zehirleme olasılığı, pastörize olanlara göre olasılığı 150 kat daha fazladır.
Kavun, karpuz gibi yerde yetiştirilen meyveler, kabuklarında üreyebilen listeria bakterileri nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olabilirler. Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini dahil olmak üzere taze ve dondurulmuş meyveler de yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Korunmak için kavun ve karpuzu yemeden önce kabuğunu yıkayın, kesilir kesilmez yiyin veya buzdolabına koyun. Önceden paketlenmiş ancak buzdolabında saklanmamış meyve salatalarını tüketmekten kaçının.
Soya filizi, maş fasulyesi gibi her türlü çiğ filiz, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu filizlerin büyüdüğü nemli, sıcak koşullar bakterilerin üremesi için ideal bir ortamdır. Ancak bu bakterilerin neredeyse tamamı iyice pişirilerek yok edilebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), zararlı bakterilerin etkilerine karşı savunmasız olan hamileleri bu besinleri tüketmemesi için uyarıyor.