Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkGıda zehirlenmesine kolayca yol açan 9 besin
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Gıda zehirlenmesine kolayca yol açan 9 besin

    28.01.2020 - 15:04 | Son Güncellenme: 29.01.2020 - 09:46

    #besin zehirlenmesi#gıda zehirlenmesine yol açan besinler#besin zehirlenmesi tedavisi#virüs
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Hepimiz hayatında bir kez de olsa gıda zehirlenmesi yaşamıştır. Besin zehirlenmelerine en sık sebep olan neden ise bakteriyel toksinlerdir. Özellikle bazı gıdalar bu yönden çok daha tehlikelidir ve bu gıdalar tüketildikten sonra birtakım bakteriler vücutta toksin salgılayarak zehirlemeye yol açar. Zehirlenmeye yol açan mikroorganizmalar arasında salmonella, campylobacter, escherichia coli ve listeria bulunur. İşte kolayca kontamine olarak gıda zehirlenmesine yol açan o besinler...

    1/9PEMBENAR ÖZEL1-Kümes hayvanları

    PEMBENAR ÖZEL

    1-Kümes hayvanları

    Tavuk, ördek, hindi gibi çiğ ve az pişmiş kümes hayvanlarının etleri, gıda zehirlenmesi açısından tehlikelidir. Bu durum, kanatlı hayvanların bağırsaklarında ve tüylerinde yaygın olarak bulunan campylobacter ve salmonella adlı iki bakteri türünden kaynaklanır. Bu bakteriler, kesim işlemi sırasında genellikle taze eti kontamine eder ve et iyi pişirilmezse canlı kalarak zehirlenmeye yol açar. Bu nedenle zehirlenme riskini azaltmak için eti iyice pişirin. Bu, mevcut zararlı bakterileri ortadan kaldıracaktır.

    2/92-Sebzeler ve yapraklı yeşillikler

    2-Sebzeler ve yapraklı yeşillikler

    Sebzeler ve yapraklı yeşillikler, özellikle iyi yıkanmadan çiğ yenildiğinde yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Aslında meyve ve sebzeler; özellikle marul, ıspanak, lahana, kereviz ve domates gibi bir dizi gıda zehirlenmesi salgınına neden olmuştur. Sebzeler ve yeşil yapraklı yeşillikler e. coli, salmonella ve listeria gibi zararlı bakterilerle kontamine olabilir. Bu, tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında meydana gelebilir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin yetiştirildiği toprağa karışan kirli su da buna yol açabilir. Bu nedenle zehirlenme riskinizi azaltmak için yemeden önce sebze ve yeşilliklerini karbonatlı suda bekletip iyice yıkayın. Oda sıcaklığında bekletilen önceden hazırlanmış salataları yemekten de uzak durun.

    3/93-Balık ve kabuklu deniz ürünleri

    3-Balık ve kabuklu deniz ürünleri

    Doğru ısıda depolanmayan balıklar, balıklardaki bakteriler tarafından üretilen bir toksin olan histamin ile kontamine olurlar. Histamin normal pişirme ısısıyla ortadan kaldırılamadığı için scombroid zehirlenmesi olarak bilinen bir tür gıda zehirlenmesine neden olur. Bu zehirlenmede bulantı, hırıltılı solunum, yüz ve dilin şişmesi görülebilir. Kontamine balıkların neden olduğu bir diğer gıda zehirlenmesi de ciguatera balık zehirlenmesidir. Bu, çoğunlukla sıcak, tropikal sularda bulunan ciguatoxin adı verilen bir toksin nedeniyle oluşur. İstiridye, midye ve tarak gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır. Kabuklu deniz hayvanları tarafından tüketilen algler birçok toksin üretir ve bunlar kabuklu deniz hayvanlarının etinde birikerek onları yiyenler için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle bildiğiniz güvenli yerlerden denetlenmiş ürünleri satın alın. Bu ürünleri pişirmeden önce mutlaka buzdolabında ya da buzlukta bekletin.

    4/94-Pirinç

    4-Pirinç

    Dünya nüfusunun yarısından fazlası için en temel gıdalardan biri olan pirinç, bacillus cereus nedeniyle yüksek riskli bir besindir. Bu bakterinin sporları pişmemiş pirinçte yaşayabilir, pirinç piştikten sonra büyüyüp çoğalabilir. Bu nedenle pişirilir pişirilmez pirinci hemen tüketin ve kalan kısmını ise buzdolabında saklayın.

    5/95-Şarküteri ürünleri

    5-Şarküteri ürünleri

    Jambon, pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir. Bu ürünler işleme ve imalat sırasında listeria ve dtaphylococcus aureus gibi zararlı bakterilerle birkaç aşamada kontamine olabilirler. Ancak doğru bir şekilde pişirilip saklanmadığında tüm etlerin gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle et ürünleri pişirilmeden önce iyi saklanmalı ve pişirildikten sonra da hemen tüketilmeli.

    6/96-Yumurta

    6-Yumurta

    İnanılmaz derece besleyici olan yumurta, çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde kolayca zehirleyebilir! Bunun nedeni, yumurtanın hem kabuğunu hem de içini kontamine edecek salmonella bakterileri taşıyabilmesidir. Siz siz olun çatlamış veya kirli kabuklu yumurtaları tüketmeyin. Mümkünse çiğ veya hafif pişmiş yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurtaları tercih edin.

    7/97-Pastörize edilmemiş süt ürünleri

    7-Pastörize edilmemiş süt ürünleri

    Gıda üreticileri, süt ürünlerinin tüketimini güvenli hale getirmek için pastörize ederler. Pastörizasyon brucella, campylobacter , cryptosporidium, e. coli , listeria ve salmonella gibi zararlı bakterileri öldürür. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinin zehirleme olasılığı, pastörize olanlara göre olasılığı 150 kat daha fazladır.

    8/98-Meyveler

    8-Meyveler

    Kavun, karpuz gibi yerde yetiştirilen meyveler, kabuklarında üreyebilen listeria bakterileri nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olabilirler. Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini dahil olmak üzere taze ve dondurulmuş meyveler de yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Korunmak için kavun ve karpuzu yemeden önce kabuğunu yıkayın, kesilir kesilmez yiyin veya buzdolabına koyun. Önceden paketlenmiş ancak buzdolabında saklanmamış meyve salatalarını tüketmekten kaçının.

    9/99-Sebze filizli besinler

    9-Sebze filizli besinler

    Soya filizi, maş fasulyesi gibi her türlü çiğ filiz, gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu filizlerin büyüdüğü nemli, sıcak koşullar bakterilerin üremesi için ideal bir ortamdır. Ancak bu bakterilerin neredeyse tamamı iyice pişirilerek yok edilebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), zararlı bakterilerin etkilerine karşı savunmasız olan hamileleri bu besinleri tüketmemesi için uyarıyor.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Çatlamış yumurta en tehlikelisi Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor
    Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor
    Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor Kalp krizi değil, Kırık Kalp Sendromu
    Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, 'Kırık Kalp Sendromu'
    Buğulanan camlardan rahatsız mısınız Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem
    Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem
    Kara Veba döndü mü İnsandan insana bulaş net şekilde tarihe geçti: Öksürük yetiyor
    Kara Veba döndü mü? İnsandan insana bulaş net şekilde tarihe geçti: 'Öksürük yetiyor'
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Melike Şahinden sahnede sürpriz Peşindeyim ablası
    Melike Şahin'den sahnede sürpriz! 'Peşindeyim ablası'
    Nihal Candan gittikçe kilo kaybediyor Kritik bir süreçte
    Nihal Candan gittikçe kilo kaybediyor! 'Kritik bir süreçte'
    Batuhan Karacakayadan Survivor finali sonrası ilk açıklama: Survivor ile var olmadık ki ölelim
    Batuhan Karacakaya'dan Survivor finali sonrası ilk açıklama: Survivor ile var olmadık ki ölelim
    ‘Ampute Messi’ evlendi
    ‘Ampute Messi’ evlendi

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo