Kafelerde, marketlerde ve restoranlarda satılan soğuk çay ve kahvelerin içeriği oldukça kalorili olabilir. Birçoğunda bolca miktarda şeker, şurup, katkı maddeleri, krema ve renklendirici mevcuttur. Bundan dolayı dışarıda içtiklerimiz damak tadımıza daha lezzetli gelir.
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre günde 1-2 bardak kadar şeker içeren içecek tüketen insanların yüzde 14 daha fazla ölüm oranına sahip oldukları bulunmuştur. Dolayısıyla soğuk çay ve kahve tüketirken şekersiz, katkı maddesiz, tatlandırıcısız ve renklendiricisiz olduğuna emin olun. Diyetisyen Berrin Yiğit ferahlatırken kilo aldırmayan 4 sağlıklı içecek tarifi de paylaştı:
2 adet kereviz sapı, 1 adet salatalık,1 adet havuç, 1 orta boy yeşil elma,1 avuç maydanoz, 3-4 yaprak nane, 1/4 limon suyu1 parmak taze zencefil
Tüm malzemeler katı meyve sıkacağından geçirilir. Büyük bir bardağa alınır ve içine buz küpleri atılır.
1 parmak rendelenmiş zencefil, 1 adet dilimlenmiş limon, 1 adet çubuk tarçın½ dilimlenmiş şeftali, 1 poşet papatya çayı1 poşet yeşil çay, 1 litre su
Papatya ve yeşil çay dışındaki tüm malzemeler ocakta 10 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra karışıma papatya ve yeşil çay eklenir, 5 dakika demlenir ve süzdürülür. Soğumaya bırakılır, içerisi buz küpleri eklenerek tüketilir.
1 litre ev yapımı kefir, 1 avuç taze nane yaprağı, 2 çorba kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı (Dilerseniz zeytinyağını sonradan da ekleyebilirsiniz), 1 avokado, ½ çay kaşığı kaya tuzu
Tüm malzemeleri geniş bir kapta el blender’ı yardımı ile pürüzsüz kıvama getirin. Soğuk tüketin. Buz veya taze fesleğen yaprağı da ekleyebilirsiniz.