25.11.2023 - 20:01 | Son Güncellenme:
Karadeniz bölgesinde tüketilen hamsi turşusunun çok fazla seveni var. Taze hamsi balıklarının temizlenmesi ve turşu formuna dönüştürülmesiyle hazırlanan bu turşu, sağlık açısından da oldukça faydalı.
Birçok kişi tarafından paylaşılan ve merak edilen hamsi turşusunun yapımı oldukça basit. Bu sağlıklı turşu tariflerini yapıp tüketenler ise hastalık nedir bilmiyor. İşte hamsi turşusunu en kolay hazırlama tekniği.
- 1/2 kg hamsi
- 1 çay bardağı tuz
- 1 su bardağı sirke veya 5 limon suyu
Öncelikle işe hamsileri güzelce temizleyerek başlayın. Kılçıklarını çıkardığınız hamsileri suda bekleterek tamamen temizlenmesini sağlayın. Ardından derin bir kaseye sırayla dizerek üzerine tuz serpin.
İşlem bittikten sonra kasenin üzerine sirke veya limon suyu döküp ağzını folyoyla kapatın. Ardından buzdolabında beklemeye bırakın. 4 günün sonunda hamsi turşusunun tadına bakabilirsiniz.
Hamsi turşusu birçok farklı alternatifte yapılarak tüketilebilir. Tam olarak turşu formunda olan kısa süreliğine bekletilen hamsi turşusu hem farklı hem de sağlıklı bir lezzettir. Hamsi turşusu yapmak için alternatif bir tarif de mevcut.
- 500 gr hamsi
- 125 gr kaya tuzu
- 1,5 limon
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Çeyrek demet maydanoz
Hamsileri temizleyerek başladığınız işlemde kılçıkları çıkardıktan sonra süzgeçte suyunu süzdürün. Bu işlemi yaparken süzgeçte yaklaşık yarım saat bekletebilirsiniz. Ardından geniş bir kap alın.
Kabın içerisine hamsileri yerleştirip kaya tuzu ilave edin. Üzerine limon ekleyerek kapağını kapatın ve 1 gece bekletin. Son olarak zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanozlarla birleştirip kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.