Dolmanızın içi hazırlamak için, soğanı, maydanozu ve dereotunu incecik kıyarak işe başlamalısınız. Domatesleri tavla zarı büyüklüğünde doğramak en doğrusudur. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra bütün malzemeleri, tuz ve baharatlar da dahil olmak üzere kıymayla karıştırın. Çok fazla karıştırıp yoğurmamalısınız, aksi halde dolma içi sertleşebilir.
Kabakları ikiye bölüp içlerini oyacak ya da çay kaşığı yardımıyla oymalısınız. Eğer kabaklar büyükse dörde bölüp küçük çanaklar da hazırlayabilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız içi kabakların içine doldurmaya başlayabilirsiniz. Kabakların içini çok doldurmamaya dikkat edin, üzerlerinde yarım parmak boşluk kalsın ki pirinçler pişince dolmalar taşmasın.
Artık tencerenin dibine sıvıyağı ve 1 çay bardağı suyu koyup kabakları tencereye dizebilirsiniz. Önce orta, kaynayınca ise kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirmeyi sürdürün. Arada bir suyunu kontrol edin ihtiyaç olursa çok az sıcak su ilave edip pişirmeye devam edebilirsiniz.