06.02.2017 - 12:28 | Son Güncellenme:
A Vitamininin antioksidan özellikleri vardır. Kemik, dişlerin, yumuşak doku, deri ve mukus zarların gelişimine ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Ayrıca kronik hastalıkların riskini azaltır, görme duyusunu güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir.Havuç, kavun, balkabağı, kayısı, domates, karpuz, brokoli, şeftali, ıspanak, yumurta, ciğer ve süt gibi gıdalarda A Vitamini bulunur.
Riboflavin olarak da bilinen B2 Vitamini metabolizmaya yararlıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir, süt, yoğurt, maya, yumurta, tahıllar, mantar ve badem gibi besinlerde bulunan B2 Vitamini yetersizliği soluk gözler ve cilt, boğaz ağrısı, dudaklarda çatlaklar,kuru saç ve ciltte kaşıntılara neden olur.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve sabit kan şekeri seviyesi için tüketilmesi gereken B6 Vitamini pyridoxine olarak da bilinir. B6 Vitamini depresyonu, kalp rahatsızlıklarını ve hafıza kaybını önler. Avokado, muz, et, balık, yulaf ve kuru meyvelerde bulunan B6 Vitamini ayrıca hamile kadınların sabah bulantısını da önler. B6 Vitamini yeterli miktarda alınmadığı takdirde vücutta anemi oluşabilir.
Bir diğer adı biyotin olan B7 Vitamini hücre büyümesi ve yağ asitlerinin sentezlenmesi için gereklidir. Bu vitamin saç ve cilt sağlığını düzenler, hatta saçın uzamasını hızlandırır ve zayıf tırnakları da güçlendirir.B7 Vitaminin eksikliği nadir de olsa görülebilir ve vücutta uyuşukluk, anemi ve depresyona neden olur. B7 Vitaminini tüketmek için en iyi besinler badem, havuç, yulaf, sarı meyveler, mercimek ve yumurta sarısıdır
B9 Vitamini her kadın için olmazsa olmaz vitaminlerdendir. Yüksek tansiyonu, bunamayı, kanser ve depresyonu önler. Bir diğer adı folik asit olan B9 Vitamini doğurganlığı ve hamilelik sürecinde fetüsün gelişmesine yardımcı olur. B9 Vitamini almak isteyen kadınlar portakal suyu, kuşkonmaz, çilek, baklagiller, fasulye ve yumurta tüketmelidir.
Her kadının tüketmesi gereken bir başka vitamin de B12 Vitaminidir. Bu vitamin metabolizma, protein sentezi ve normal hücre bölünmesi için faydalıdır. Peynir, yumurta, balık, et,süt ve yoğurt gibi B12 Vitamini içeren besinler tüketilmediğinde kafa bulanıklığı, huysuzluk ve ağız içi iltihaplar oluşabilir.
Bağışıklık sisteminin güçlendiricisi olarak bilinen C Vitamininin kadınlar için bir çok faydası vardır. İyileşme sürecini hızlandırır, doku gelişimini destekler, bazı kanser ve doku hasarlarının oluşma riskini azaltır. C Vitamini açısından en zengin besinlerden bazıları brokoli, greyfurt, kivi, portakal, biber, patates, çilek ve domatestir.
D Vitamini yağda çözünen ve kalsiyumun emilmesini hızlandıran vitamindir. D Vitamini MS hastalığı, eklem iltihabı ve çeşitli kanser türlerinin oluşma riskini azaltır. Ayrıca adet öncesi sendromu semptomları azaltır ve görme duyusunu güçlendirir. Günlük D Vitamini ihtiyacı gün ışığından da alınabilir. Yağlı balıklarda, süt, ciğer ve yumurtalarda da D Vitamini bulunur.
E Vitamini hücresel hasarları onaran yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Kalp rahatsızlıklarını ve kataraktların oluşmasını da engeller. Çoğu zaman saç ve cilt ürünlerinde kullanılır. Fındık, badem, ıspanak, margarin, mısır yağı ve ayçiçek yağında E Vitamini bulunur.
K Vitamini kemik güçlenmesinde, kanın normal bir seviyede pıhtılaşmasında ve kalp rahatsızlıkların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Tam tahıl ürünleri, soya fasulyesi yağı ve balık yağı K Vitamini açısından zengindir.Sonuç olarak, günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek tüm temel vitaminleri almak için mükemmel bir yoldur. Eğer yeterli miktarda vitamin alamıyorsanız, vitamin takviyeleri alabilirsiniz. Ancak herhangi bir takviye almadan önce lütfen doktorunuza danışınız. PembeNar Özel