Kahvaltı, uzun süreli açlıktan sonra vücudun ihtiyacı olan enerji için günün en önemli öğünü. Akşam yemeği veya gece ara öğünden sonra ortalama 10 ila 12 saat aç kalan vücudunuz güne başlarken yakıtı bitmiş bir araç gibi oluyor. Bu nedenle uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı etmek ve vücuda yakıtını vererek çalışmasını sağlamak son derece önemli.
Sabah 6.00 ila 7.00 arasında kahvaltı yapanların kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklardan erken ölme riskinin, 08.00’de kahvaltı yapanlara göre yüzde 12 daha az olduğu tespit edildi. Daha geç saatte kahvaltı yapanların vücudu ise daha az insülin üretiyor ve böylece kan şekeri yükseliyor.
Geç kahvaltı yapanların diyabet, obezite, koltesterol, kalp ve damar hastalıkları riski de artıyor. Kahvaltı için 10.00’a kadar beklemekse erken ölüm riskini de artırıyor.
Sağlıklı beslenen ve ilave şekerden uzak duran orta yaşlı yetişkinlerin ömrü 6-7, genç yetişkinlerin ömrü 10 yıl uzuyor. Sağlıklı beslenmek için ise kahvaltıda, şekerli yoğurtlar, şekerli granola, işlenmiş ve dondurulmuş gıdalar, kahvaltılık barlar, pişmiş ürünlerden uzak durulmalı.