18.04.2024 - 13:00 | Son Güncellenme:
Araştırmalar kahvaltıda sıklıkla tüketilen meyve sularının bağırsakları mahvettiğini ve uzun kullanımda çok riskli durumlara yol açtığını ortaya koydu. Kahvaltıda çay dışında bir şey içmek isteyenlerin ilk tercihi C vitamini deposu portakal suyu olsa da bu pek de iyi bir tercih olmayabilir.
Portakalın faydalarını bilen pek çok kişi portakal suyunun da faydalı olduğunu düşünüyor. Ancak kahvaltıda içilen meyve suları sağlığı büyük ölçüde tehlikeye atabiliyor. Meyve sularının ne zaman içtiğinize bağlı olarak sindirim sistemi üzerinde olumsuz bir etkileri de olabilir.
Bir araştırma, meyvelerde bulunan bir şeker olan fruktozun daha önce varsayıldığı gibi karaciğer tarafından değil, ince bağırsak tarafından işlendiğini ortaya çıkardı. ABD'deki Princeton Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, şekerli içeceklerin ve işlenmiş yüksek şekerli gıdaların ince bağırsağı boğduğunu ve işlenmek üzere karaciğere döküldüğünü çalışmalarında kanıtladı.
İnce bağırsağın meyve suyundaki şekeri yemekten sonra daha iyi işleyebildiği de yapılan çalışmalarda ortaya koyuldu. Meyve suyu tüketimi bu sebeple gece yatmadan önce olmamalı. Mümkünse gün içinde tüketilmesine dikkat edilmeli ve aç karnına tüketmek reflü gibi sorunlar yaratabileceğinden, tüketimi öğünlerle beraber olmalı.
Dr. Joshua D Rabinowitz konuyla ilgili,"Mikrobiyom asla şeker görmeyecek şekilde tasarlandı" dedi. "Bir kişi sonsuz miktarda karbonhidrat yiyebilir ve mikrobiyoma giren çok az bir glikoz molekülü olacaktır. Ancak asitli içecek veya meyve suyunu içer içmez, mikrobiyom asla görmemek üzere tasarlandığı son derece güçlü bir besin maddesi görüyor" diyor.