Kaymağın lezzeti, kullanılan sütle doğrudan ilişkili olduğundan manda sütü, kaymağınızın daha yoğun ve kremamsı olmasını sağlayabilir. Ancak kaymak yapmak için manda sütü şart değildir. İnek sütü de kullanılabilir. Kaymağın kıvamını istediğiniz yoğunlukta ayarlamak için süt ve krema oranını değiştirmekte karar sizin.
Kaymağınızın kıvamı çok yoğun olursa, nişasta miktarını da azaltabilirsiniz. Aynı şekilde, daha yoğun bir kaymak için nişastayı artırmak mümkün. Kaymağınızın daha iyi kıvam alabilmesi için en az 2 saat, tercihen 1 gece buzdolabında dinlendirilmesi önemli. Karışımı ocakta pişirirken, çok hızlı ısıtmamaya dikkat etmelisiniz. Orta ateşte ve sürekli karıştırarak pişirmeniz kaymağınızın pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.