05.05.2025 - 16:43 | Son Güncellenme:
Türkiye’de her yıl tonlarca yiyecek çöpe atılıyor ve hem bütçelere hem de çevreye zarar veriyor. Özellikle artan yemekler, doğru yöntemlerle değerlendirildiğinde yeni ve lezzetli tariflere dönüşebilir. Pirinç pilavı da onlardan biri.
Bu tarif, basit malzemelerle hazırlanarak sofralarınızı şenlendirebilir. Akşam yemeğinde tüketebileceğiniz nefis bir çorba hazırlayabilirsiniz.
100 gram kıyma1 yemek kaşığı kadar tereyağı1 yemek kaşığı salçaArtan pirinç pilavıMaydanozBaharatlar: tuz ve pul biber
Malzeme miktarlarını, kalan pilavın hacmine göre artırabilir veya azaltabilirsiniz. Öncelikle orta boy bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin ve eritin. Üzerine 100 gram kıymayı ilave ederek orta ateşte kavurun. Kıyma suyunu salıp çekene kadar karıştırarak pişirin.
Kavrulmuş kıymaya 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun. Salçanın kokusu çıkınca tuz, pul biber ve isteğe bağlı diğer baharatları ilave edin. Baharatlar, çorbanın lezzetini artıracak. Ardından tencereye 1 litre suyu yavaşça ekleyin ve karıştırın. Su, kıyma ve salça karışımını tamamen örtmelidir. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
Kaynayan çorbayı kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Bu süre, kıymanın tamamen pişmesini ve lezzetlerin birleşmesini sağlar. Artan pirinç pilavını tencereye ekleyin ve karıştırın. Pilavın çorbaya iyice karışması için 5-10 dakika daha pişirmeniz yeterli. Sonrasında çorbayı ocaktan alıp kaselere paylaştırabilirsiniz.
Çorbanın kıvamı, eklediğiniz su miktarına bağlıdır. Daha sulu bir çorba için su miktarını artırabilirsiniz. Kıvam koyulaşırsa, pişirme sırasında azar azar su ekleyin. Üstelik artan pilavlardan hazırladığınız bu çorba da tamamen tüketilmezse, buzdolabında 2-3 gün saklanabilir.