2- Gün içinde ne yiyip içtiğinizi gözden geçirin
Sağlıklı beslenmek lezzetten vaz geçmek değildir. Birçok meyve ve sebze içerdiği lifler sayesinde kan dolaşımında bulunan “kötü kolesterol” adı verilen LDL (Low Density Lipoprotein) düzeyinin düşürülmesinde etkilidir. Zeytinyağı kolesterol düzeyinin kontrol edilmesinde etkili bir besindir. Balık ve ceviz, badem gibi bazı kuruyemişler “omega 3” içermektedir. Omega 3 kan dolaşımındaki kötü etkili diğer bir lipid grubu olan “”trigliserid” düzeyinin düşürülmesinde oldukça etkilidir.
Yemek pişirme tekniği olarak fırın ve haşlama türleri tercih edilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır çünkü kızartmalar kolesterolü artıran doymuş yağ asitlerini fazlasıyla içerir. Bir besin maddesinin kan şekerini ne kadar kısa sürede yükselttiğinin bir ölçüsü olan “glisemik endeks” kavramı benimsenmelidir. Glisemik endeksi düşük olan gıdalar tüketilmelidir. Kişi bu sayede kısa sürede daha aktif ve zinde olduğunu fark edecektir. Rafine edilmiş karbonhidratlardan kaçınılmalıdır. Makarna, pilav, börek, tatlı gibi gıdalar hem kan şekerini hem de yağa dönüşerek trigliserid düzeyini yükseltir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği gibi daha az rafine ekmek türleri seçilmelidir.