Geleneksel yöntemlerin modern mutfaklara uyarlanmış haliyle hazırlanan tarif, malzeme seçiminin ve doğru pişirme tekniklerinin önemi gözler önüne seriyor. Özellikle süt kalitesi, nişasta oranı ve pişirme süresi gibi detaylar, kazandibinin pürüzsüz bir kıvama ve hafif karamelleşmiş yüzeyine ulaşmak için anahtar. Peki, gerçek kazandibi nasıl yapılıyor?
1 litre süt, 1 su bardağı şeker, 3 yemek kaşığı pirinç unu, 2 yemek kaşığı un, 1 paket vanilin, 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı), yarım çay bardağı su bu leziz kazandibi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerdir.
Bir tencereye sütü alarak başlamalısınız. Sütün içine şeker, pirinç unu ve unu da ekleyip güzelce karıştırarak, kısık ateşte, topaklanmasına izin vermeden pişirme işlemini sürdürün. Sabırla karıştırdıkça tatlının muhallebisi yavaş yavaş kıvam almaya başlayacaktır.
Kıvamı yakaladığınız anda vanilini eklemelisiniz ve karıştırmaya devam etmelisiniz. Karışım iyice koyulaşıp muhallebi kıvamına geldiğinde ise ocaktan alma vakti gelmiş demektir. Sonraki aşamaya geçebilirsiniz!
Hazırladığınız muhallebiyi önceden ıslattığınız bir tepsiye dökme vakti. Üst yüzeyini pürüzsüz bir hale getirmek önemlidir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında, tatlının üstü altın rengini alana kadar pişirmelisiniz.
Fırından çıkan kazandibini önce oda sıcaklığında soğutmalısınız. Soğuduktan sonra dilimleyip birkaç saat de buzdolabında dinlendirmek tadını ve kıvamını almasında önemlidir. Sonrasında dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!