24.02.2021 - 13:00 | Son Güncellenme:
Güneş ışığı almak güçlü kemikler için olmazsa olmaz bir durumdur. D vitamini için güneş ışığı hayli önemlidir. Güçlü kemiklerin bir diğer olmazsa olmazı da kalsiyum ve fosfordur.
Kalsiyum süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerde; fosfor ise en çok su ürünleri, tavuk ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.
D vitaminin en önemli görevlerinden biri kemik sağlığını korumaktır. D vitamini hem kalsiyumun sindirim sisteminden emiliminde hem de kemik yapımında görevli olan hücreleri uyarıcı etkiye sahiptir.
D vitamini; balık yumurta, soya sütü, patates, süt ve süt ürünleri, mantar gibi gıdalarda belirgin olarak bulunmaktadır.
Kemiklerin yapı taşlarından olan kollajen üretimini artıran C vitamini, yeterli ölçüde alınmadığı zaman kemikler dayanıksız hale geliyor. C vitamini; turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır.
K vitamini; zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çayda bol bulunuyor.
Kemik kalite ve gelişimi için hayli önemli bir konumda bulunan B12 vitamini eksikliğinde de kemik erimesi gelişmektedir. B12 vitamini; kırmızı et, yumurta, süt ürünlerinde en fazla bulunuyor.
Hem vücut hem de kemiklerin alkali dengesinin temininde önemli rol alan potasyum, kalsiyumun vücutta uzun dönem kalmasında rol alıyor. Deniz ürünleri, patates, muzda yoğun oranda potasyum içeriyor.
A vitamininin de kemik gelişiminde önemli ölçüde katkısı saptanmıştır. Omega-3 ve 6 balık, keten tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol bulunmakta ve kalsiyum emilimine yardımcı olmaktadır.
İlerleyen yaş ile beraber gerekli takviyelerden mahrum bırakılan kemikler, sağlamlığını yitirmekte ve kırılgan hale gelmektedir.
Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.
Tuz ve aşırı protein kalsiyum kaybına neden olarak kemik erimesine yol açabilmektedir. Sigara, alkol, stresli veya hareketsiz yaşamdan uzak durulmalı ve kafein, çay fazla tüketilmemelidir. Asitli ve GDO’lu ürünlerden de titizlikle uzak kalınmalıdır.
Mutlaka spor veya egzersiz yapılmalı, bol su tüketilmeli, bilinçli olarak ağır metal zehirlenmeleri ve toksisite ile de mücadele edilmelidir.