• 12 Mayıs 2021 - 18:20 • Son Güncelleme:
'Ketojenik diyet nedir?' diye soranlar için bilinmesi gerekenler
Ketojenik diyet, son dönemde giderek yaygınlaşan diyetler arasında. Ancak 'vücudun yağ yakması' olarak nitelendirilen ketojenik diyet uzun süre uygulandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, ketojenik diyeti kimler yapmalı, kimler yapmamalı? Vücudun ketozise girmesi ne demektir? Ketojenik diyete başlamak isteyenler nelere dikkat etmeli? Uzman Diyetisyen Eda Balcı anlattı.
• 12 Mayıs 2021 - 18:20 • Son Güncelleme:
1

Ketojenik diyetin, ilk olarak çocuklarda kontrol edilmesi zor bir hastalık olan epilepsiyi tedavi etmek için kullanıldığını belirten Uzman Diyetisyen Eda Balcı, daha sonra bu yöntemin kilo vermede de etkili olduğu gözlemlenince diyeti uygulayanların sayısının arttığını söyledi.
2

Balcı, ketojenik diyette kişinin günlük aldığı karbonhidratın ciddi düzeyde sınırlandırıldığını vurgulayarak ''Kişinin karbonhidrat yerine yağ alması sağlanır. Karbonhidratın önemli ölçüde azalmasıyla vücut 'ketozis' adı verilen duruma geçer. Yani vücut enerji kaynağı olarak yağ yakmaya başlar ve bu böylelikle ağırlık kaybı görülebilir'' diye konuştu.
3

Uzun süre uygulanırsa ne olur?
Balcı, yapılan çalışmalarda ketojenik diyetin sadece epilepsi için değil, Alzheimer, diyabet ve bazı kanser çeşitleri gibi hastalıklara ve sağlık sorunlarına karşı kullanıldığına ve kilo vermede son derece etkili olabildiğine dikkat çekerek ''Ancak ketojenik diyetin uzun süre kesintisiz uygulanması sağlık açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Bu sebeple ketojenik diyete başlama ve diyeti sürdürme kararlarının mutlaka bir diyetisyen veya hekime başvurarak alınması gerekmektedir'' uyarısında bulundu.
4

Karaciğer hastalığı olanlar için sakıncalı olabilir
Balcı, ''Diyetteki yağ oranı arttıkça uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği azalmaktadır'' diyerek diyetin yağ oranının kişinin sağlık durumu, kan değerleri ve sahip olduğu hastalıklara göre ayarlanması gerektiğini vurguladı.
5

Balcı, diyetin yol açabileceği sağlık sorunları sebebiyle bazı kişilerin, özellikle karaciğer hastalığı olanların uygulamasının sakıncalı olduğunu da vurguladı.
6

Ketojenik diyet türleri nelerdir?
Uzman Diyetisyen Eda Balcı, ketojenik diyet türlerini şu şekilde özetledi: “Standart ketojenik diyet; çok düşük karbonhidratlı, orta derecede proteinli ve yağ oranı yüksektir. Yüksek proteinli ketojenik diyet; standart ketojenik diyete kıyasla daha fazla protein içermektedir.
7
