16.05.2024 - 15:11 | Son Güncellenme:
Genellikle sarımsak aldığımızda toplu bir şekilde alarak muhafaza etmeye çalışırız. Ancak doğru koşullarda saklanmadığı zaman sarımsakların içi geçmeye başlayabilir. Bu durum hem sağlık faydalarını hem de tazeliğini bozacaktır. Bu yöntemleri uygulayarak sarımsakları çok uzun süre kullanabilirsiniz.
Sarımsak, birçok dişten oluştuğu için tek tek ayırarak saklamanız daha verimli olabilir. Üstelik kullanacağınız zaman ayıklama derdiyle uğraşmazsınız. Tek tek ayırdığınız sarımsakların kabuğunu soyun, cam bir kavanozun içerisine ekleyin. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Böylece uzun süre kullanacaksınız.
Farklı bir yöntem ise rendelemekten geçiyor. Buzdolabında muhafaza etmenin bir diğer yolu da sarımsağı rendelemektir. Ancak bu yöntem, hazırlayacağınız her yemek için uygun olmayabilir. O nedenle elinizdeki sarımsakları iki modelde değerlendirebilirsiniz. Dilediğiniz kadar sarımsağı önce ayırın, ardından kabuklarını soyun.
Sonrasında rendeleyerek temiz bir kavanozun içine dökün. Üzerine zeytinyağı gezdirdiğinizde aroması daha lezzetli olacaktır. Kavanozdaki sarımsakları uzun bir süre buzdolabında saklayabilirsiniz. Yemekler için kullandığınızda rahatsız edici bir kokuyla karşılaşmazsınız.
Sarımsaklar sıklıkla kullanıldığı için buzdolabının soğukluğu yeterli bir saklama koşulu olabilir. Ancak buzlukta saklayarak daha uzun süre muhafaza etmeniz mümkündür. Bu işlem, yemek hazırlarken kolaylık sağlayabilir ve bozulmasını önler. Taze bir sarımsak tüketmek için buzluğa yerleştirebilirsiniz.
Bu yöntem için yapılması gereken şey, diğer yöntemlerden farklı değildir. Sarımsakları yemeklere eklemek için kullanılabilir hale getirdikten sonra buzdolabı poşetine veya vakumlu poşetlere koyun. Küçük adetler halinde hazırlayıp koyduğunuzda daha kullanışlı olabilir. Ortalama 15-20 diş yeterli olacaktır.
Buzluktan çıkardığınız sarımsakları buzdolabına kaldırarak muhafaza etmeye devam edebilirsiniz. Mutfağınızdaki sarımsaklar hızlı bir şekilde çürümeye, içi geçmeye başlıyorsa bulundurduğunuz ortama dikkat etmelisiniz.
Soğan, sarımsak, patates gibi gıdaları güneş ışığından uzak tutmanız gerekir. Fazla maruz kaldığında filizlenme riski artarak vücuda zararlı etkiler verecek bir yapıya dönüşür. Ayrıca sarımsakları diğer sebzelerden ayrı saklamanız daha faydalı bir çözüm yoludur. Bazı sebzeler birbirine etki ederek çabuk bozulmalara yol açar.