Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkKüflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır! İşin aslı başka çıktı: 'Peynir olur, salça olmaz'
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır! İşin aslı başka çıktı: 'Peynir olur, salça olmaz'

    03.11.2024 - 22:14 | Son Güncellenme: 03.11.2024 - 22:20

    #sağlık#peynir#küflü salça#küflü peynir#gıda zehirlenmesi#küf yersek ne olur
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Neredeyse her yemeğin vazgeçilmezlerinden olan salça, lezzetiyle ve yemeğe verdiği iştah açıcı rengiyle milyonlarca kişinin favori besini. Ancak uzmanlar, çoğunlukla havayla temas ettiği için küflenen salçanın, genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıyor.

    1/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Avustralyalı gıda güvenliği uzmanı Rozita Vaskoska'ya göre, eğer küflenen gıda yumuşak ve nemliyse, ürün kesinlikle çöpe atılmalı. Sert ve küflü bir peynirin, küfü kesilerek de tüketilebiliyor. Vaskoska, bu durumun salça için asla geçerli olmadığını da vurguluyor. Uzman isim, ''Küfün ürettiği toksinler, yiyeceğin derinliklerine kadar nüfuz edebilir. Bu durum, gıda zehirlenmelerine zemin hazırlar. Küflenen salçayı bir daha kullanmamak en doğrusu'' diyor.

    2/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Salça gibi yumuşak dokulu gıdalarda oluşan küf, 'mikotoksin' adı verilen zehirli maddeler oluşturabiliryor. Mikotoksinler, tüketim miktarına bağlı olarak çeşitli hastalıklara, hatta ölüme bile sebebiyet verebiliyor.

    3/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Küf, bitki veya hayvansal maddeler üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlara verilen isimdir. Çoğu zaman çıplak gözle görülebilen bu mikroorganizmalar, uygun sıcaklık ve nem koşullarında hızla çoğalarak sporlar oluşturuyor.

    4/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Bu sporlar, yiyeceklerin üzerinde yeşil, beyaz, siyah veya gri gibi renklerde görünen küf tabakasını oluşturuyor. Özellikle salça gibi nem oranı yüksek gıdalar, küflerin gelişmesi için ideal bir ortam sağlıyor.

    5/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Salçanın küflenmesine neden olan başlıca faktörler arasında nem ve oksijen yer alıyor. Su içeriği yüksek bir gıda olan salça, küflerin gelişmesi ve yayılması için çok uygundur. Oksijenle temas eden salçada küf oluşumu hızlanıyor. Bu nedenle, salçayı muhafaza ederken dikkatli olmak gerekiyor.

    6/8SALÇADA KÜF OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR

    SALÇADA KÜF OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR?

    Salçanızı küçük porsiyonlar halinde saklayarak, her seferinde yalnızca küçük bir kısmının hava ile temas etmesini sağlamak salçayı sağlıklı tüketmenizi sağlar. Böylece, küf oluşumunu yavaşlatmış olursunuz.

    7/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Salçayı alırken kullandığınız kaşığın temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Yemek karıştırdığınız kaşığı salça kavanozuna daldırmak çok büyük bir hata olabilir. Bu, salçanın daha hızlı küflenmesine neden olabilir.

    8/8Küflü ve yumuşaksa kâbusu yaşatır İşin aslı başka çıktı: Peynir olur, salça olmaz

    Salçanın üzerine zeytinyağı ekleyerek, havayla temasını kesebilirsiniz. Bu yöntemle, salçanın küflenmesini önlemiş olursunuz. Küfler, üretim sürecinde de salçaya bulaşabiliyor. Bu nedenle, kaliteli ve güvenilir markaların salçalarını tercih etmek, küflenme riskini azaltacaktır.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Ne koşu ne fitness Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor
    Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor
    Keneler bu kan grubuna bayılıyor Uzmanlar uyardı: Görmezden gelmeyin
    Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: 'Görmezden gelmeyin'
    Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim Karne notları çocuğun değerini belirlemez
    Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez
    Azı yararlı, çoğu zararlı Bu saatler arasında sakın güneşe çıkmayın
    Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında sakın güneşe çıkmayın
    Yazarlar
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraSisi, Nihal Candan ve Biz: Bedenle savaşa dair bir söyleşi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Taşı Temizliği: Azı karar, çoğu zarar mı?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    İlgili Haberler
    Masterchef 2025in en iyi tabağı Kaşığı çok ufak bir farkla kaçırdı
    Masterchef 2025'in en iyi tabağı! Kaşığı çok ufak bir farkla kaçırdı
    Wanda Nara kuzulara süt içirdi Karda bisiklete bindi
    Wanda Nara kuzulara süt içirdi! Karda bisiklete bindi
    Umut Candandan duygu yüklü paylaşım Kalbin iğrençliklere dayanamadı
    Umut Candan'dan duygu yüklü paylaşım! 'Kalbin iğrençliklere dayanamadı'
    Rabia Soytürkten aşk dolu paylaşım
    Rabia Soytürk'ten aşk dolu paylaşım!

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo