Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Sağlıklı BeslenmeKurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerSağlıklı Beslenme Haberleri

    Kurban Bayramı'nda doğru et nasıl yenir?

    06.09.2016 - 11:54 | Son Güncellenme: 06.09.2016 - 11:57

    #kurban bayramı#et yemekleri
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Kurban Bayramı'nın gelmesiyle kontrolsuz ve doğru olmayan et tüketimi de artıyor. Uzm. Dyt. Nilay KeçeciArpacı kurban etlerinin nasıl tüketilmesi hakkında bilgi verdi...

    1/61-Günlük et tüketimini sınırlandırın

    1-Günlük et tüketimini sınırlandırın

    Kırmızı etin fazla miktarda tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bunun için kırmızı et tüketimi kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et, kolesterol açısından zengin ve kalorisi yüksektir bu açıdan kalp ve tansiyon hastaları tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kronik hastalığı olan kişilerin günde sadece bir öğünde kırmızı et tüketebilir.Günlük et tüketiminin 100-150 gramı geçmemesine dikkat etmek gerekir.Bu da 4-5 köfte büyüklüğünde kırmızı et ölçüsü dışına çıkılmaması demektir.

    2/62-Kurban etini 1 gün bekletmek sindirimi kolaylaştırır

    2-Kurban etini 1 gün bekletmek sindirimi kolaylaştırır

    Kurban etinin kesildikten sonra aynı gün tüketilmesi doğru değildir. Kurban etinin kesildiği gün tüketilmesi etin sert olmasına ve zor sindirilmesine neden olabilir.Bunun için kurban eti buzdolabında bir gün bekletilmeli isteğe bağlı olarak marine edilmelidir. İç organların; yani sakatatın daha fazla yağ içerdiği unutulmamalı, tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine neden yol açıp gut ve böbrek hastalığına yol açabilir.

    3/63-Et kısık ateşte kendi yağ ve suyuyla pişmeli

    3-Et kısık ateşte kendi yağ ve suyuyla pişmeli

    Kurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidir.Etin içindeki doymuş yağ asitleri zaten etin pişmesi için yeterli olacaktır. Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekir.Etin pişirilmesinde dikkat edilecek nokta, kısık ateşte kendi öz suyunda ile pişirilme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer.Etin fazla pişirilmesi,içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine yol açar. Kurban etinin ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmesi en sağlıklı olandır. Kızartma ya da kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir.

    4/64-Eti sebze ile pişirin vitamin oranını arttırın

    4-Eti sebze ile pişirin vitamin oranını arttırın

    Kurban eti, sebzeler ya da kurubaklagiller ile bir et yemeği olarak ya da yanında salata ile tüketilebilir. Kırmızı et, C ve E vitamini içermediği için soğan, domates, biber, sarımsak, maydanoz, kabak gibi sebzeler ile daha vitaminli hale getirilebilir.Et yemeklerine çeşitli sebzelerin katılması demir emilimini de arttıracaktır. Gün içerisinde ve et yemeklerinden önce su içmek ve yemeğin yanında bol salata tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bir porsiyon büyüklüğünde et yemeğinin yanında 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı biryemek de tüketilebilir.Et yemeklerinin yanında isteğe bağlı olarak 4-5 kaşık bulgur pilavı ya da 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmesi uygundur.

    5/65-Kurban etini kıyma ya da küçük parçalar halinde saklayın

    5-Kurban etini kıyma ya da küçük parçalar halinde saklayın

    Kurban eti, küçük parçalar ya da kıymaolarak saklanırsa vitamin kayıpları daha az yaşanır. Kurban eti yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetleri içinde buzdolabında en fazla 3-4 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede en fazla 3-4 ay süre ile saklanmalıdır.Dondurulan etler asla oda sıcaklığında çözdürülmemelidir.Etler bir gün öncesinden ya da akşam kullanılacaksa sabahtan buzdolabına alınmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülme sağlanmalıdır. Hızlı bir şekilde çözdürme ihtiyacı varsa mikrodalga kullanılabilir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi tekrar dondurulan etlerdir.

    6/6Hem hafif hem leziz sağlıklı bir et yemeği önerisi“Etli baharatlı kabak yemeği”Malzemeler:

    Hem hafif hem leziz sağlıklı bir et yemeği önerisi“Etli baharatlı kabak yemeği”Malzemeler:

    3 adet orta boy kabak250-300 gram kuşbaşı et2 adet orta boy domates1 büyük boy soğan1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı pul biber1 çay kaşığı nane1 çay kaşığı karabiber1 su bardağı ılık suTarif:Etleri tencerede kendi yağında iyice kavurun artı bir yağ eklenmesine gerek yoktur. Üzerine minik dilimli soğanları, domatesiekleyin ve ardından irice doğranmış kabakları ilave edin. Hafif diriliği giden kabaklara su ve baharatları ekleyin ve kısık ateşte bir süre pişirin.Afiyet olsun.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Ameliyatsız birkaç ayda 23 kilo vermeyi başardı Bu 4 değişikliği yaptım
    Ameliyatsız birkaç ayda 23 kilo vermeyi başardı! 'Bu 4 değişikliği yaptım'
    54 yaşında fit dönüş Deniz Seki’nin 2 ayda 15 kilo verdiren formülü ortaya çıktı
    54 yaşında fit dönüş! Deniz Seki’nin 2 ayda 15 kilo verdiren formülü ortaya çıktı
    İlaç yok, ameliyat yok 1 yılda 80 kilo verdi: Sadece tek bir şeyi değiştirdim
    İlaç yok, ameliyat yok! 1 yılda 80 kilo verdi: 'Sadece tek bir şeyi değiştirdim'
    Buzdolabına girdiği an tadı kaçıyor Bu meyveler tezgahı seviyormuş, hep yanlış yapmışız
    Buzdolabına girdiği an tadı kaçıyor! Bu meyveler tezgahı seviyormuş, hep yanlış yapmışız
    Yazarlar
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    İlgili Haberler
    Survivor şampiyonu Adem Kılıççıdan itiraf gibi açıklama Tabii ki pişmanım
    Survivor şampiyonu Adem Kılıççı'dan itiraf gibi açıklama! 'Tabii ki pişmanım'
    Melisa Aslı Pamuktan babalar günü paylaşımı Mylan ve Yusuf Yazıcıdan yeni kare
    Melisa Aslı Pamuk'tan babalar günü paylaşımı! Mylan ve Yusuf Yazıcı'dan yeni kare
    Uzak Şehir sezon finali yaptı Atakan Özkaya soluğu ağabeyinin yanında aldı
    Uzak Şehir sezon finali yaptı! Atakan Özkaya soluğu ağabeyinin yanında aldı
    Pınar Deniz oğlu Fikret Hakan’ı ilk kez gösterdi Babalar gününe özel paylaşım
    Pınar Deniz oğlu Fikret Hakan’ı ilk kez gösterdi! Babalar gününe özel paylaşım

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo