Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıMuhlama mı yoksa kuymak mı? 3 ilden gelen cevap tartışmaya son verdi
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    2/15Muhlama mı yoksa  kuymak mı 3 ilden gelen cevap tartışmaya son verdi

    Karadeniz mutfağının iki ikonik lezzeti olan muhlama ve kuymak arasındaki farklar, çok merak edilenler listesinde. ‘Muhlama mı yoksa kuymak mı?’ sorusunun yanıtı, bu iki yemeğin ortak özellikleri ve farklılıklarını anlamakla verilebilir.

    3/15YÖRESEL TERCİHLER

    YÖRESEL TERCİHLER

    Kuymak genellikle Trabzon ve çevresinde tercih edilirken, muhlama Rize ve Artvin bölgelerinde daha yaygın tüketiliyor. Bu tercihler her bölgede farklı bir tarifin yayılmasına neden oluyor.

    4/15ANA MALZEMELER

    ANA MALZEMELER

    Kuymakta mısır unu ana malzeme olarak kullanılırken, muhlamanın ana bileşeni peynirdir. peynir türü ve miktarı muhlamanın karakterini belirleyen unsurların başında geliyor.

    5/15TEREYAĞI KULLANIMI

    TEREYAĞI KULLANIMI

    Muhlamada tereyağı miktarı, kuymaktan genellikle daha fazla olur. Bu da, muhlamanın zengin ve kremamsı bir tat profili sunmasını sağlıyor.

    6/15PEYNİR TÜRÜ VE MİKTARI

    PEYNİR TÜRÜ VE MİKTARI

    Kuymakta peynirin kullanımı bölgesel farklılıklar gösterebiliyor. Trabzon'da ‘minzi’ peyniri yaygınken, bazı bölgelerde bu peynir kullanılmayabiliyor. Muhlamada peynir daha fazla miktarda kullanılır ve çeşitlilik gösterebilir.

    7/15HAZIRLIK ŞEKLİ

    HAZIRLIK ŞEKLİ

    Kuymakta tereyağını eritildikten sonra mısır unu eklenir. Daha sonra su eklenip peynir ilave edilir. Muhlamada ise bu aşama biraz daha farklı, tereyağı eritildikten sonra mısır unu ekleniyor. Daha sonra kaynar su ve peynir eklenerek servis ediliyor.

    8/15KIVAM VE LEZZET

    KIVAM VE LEZZET

    Kuymak, daha sert veya akışkan olabiliyor. Ayrıca kuymakta mısır ununun tadı öne çıkıyor. Muhlama ise peynirin yoğunluğu ve kremamsı yapısıyla karakterizedir ve peynirin tel tel uzama özelliği belirgin bir lezzet sunuyor.

    9/15TRABZON USULÜ KUYMAK

    TRABZON USULÜ KUYMAK

    4 yemek kaşığı tereyağı, 4 yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı su, 300 gram Trabzon minzi peyniri veya Erzurum telli peyniri ve isteğe bağlı tuz, Trabzon kuymağı sevenlerin hazırlaması gereken malzemeler arasında.

    10/15NASIL YAPILIR

    NASIL YAPILIR?

    Her şeyden önce tereyağını eritin. Sonra mısır ununu ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Soğuk suyu ekleyip, karıştırın ve peyniri ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başladığında, karıştırmayı bırakın ve yağ üstüne çıkana kadar pişirin.

    11/15ARTVİN USULÜ KUYMAK

    ARTVİN USULÜ KUYMAK

    2 yemek kaşığı kaymak, 2.5 yemek kaşığı mısır unu, tuz ve su Artvin usulü kuymak için gerekli olan malzemeler.

    12/15NASIL YAPILIR

    NASIL YAPILIR?

    Kaymağı tencerede eriterek başlayın ve üzerine mısır ununu ekleyip, kavurun. Gerekirse ılık su ekleyin ve karıştırın.

    13/15RİZE USULÜ MUHLAMA TARİFİ

    RİZE USULÜ MUHLAMA TARİFİ

    2 yemek kaşığı tereyağı, 2.5 yemek kaşığı mısır unu, 1 kase Erzurum telli peyniri veya çeçil peyniri, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz Rize usulü muhlama için yeterli.

    14/15NASIL YAPILIR

    NASIL YAPILIR?

    Tereyağını bir tavada eritin ve mısır ununu ekleyip hafifçe kavurun. Kaynar suyu da azar azar ekleyin ve karıştırın. Peyniri ekleyip eriyene kadar pişirin.

    15/15BUNDAN SONRASI TERCİH MESELESİ

    BUNDAN SONRASI TERCİH MESELESİ

    Muhlama mı yoksa kuymak mı tercih edeceğiniz tamamen kişisel damak zevkinize ve yöresel tercihlere bağlı. Kuymak, mısır ununun ve tereyağının ön planda olduğu, peynirin ise ikincil bir malzeme olduğu bir yemektir. Muhlama, peynirin ana malzeme olduğu ve daha fazla tereyağı içerdiği kremamsı bir lezzet sunuyor.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Eşek arıları kokuyu duyup kaçışıyor Kapının önüne diken yaşadı: Bakıma gerek yok
    Eşek arıları kokuyu duyup kaçışıyor! Kapının önüne diken yaşadı: Bakıma gerek yok
    Davlumbazı ilk günkü gibi yapıyor Kiri buhar ve yağdan beslenerek çoğalıyor
    Davlumbazı ilk günkü gibi yapıyor! Kiri buhar ve yağdan beslenerek çoğalıyor
    Isıtıcıdaki suyu birden fazla kez kaynatmayın İçmek yerine ütü yapın
    Isıtıcıdaki suyu birden fazla kez kaynatmayın! İçmek yerine ütü yapın
    Sadece 15 dakika sürüyor Kabağı halka ya da şerit doğrayın: Sırrı kağıt havluymuş
    Sadece 15 dakika sürüyor! Kabağı halka ya da şerit doğrayın: Sırrı kağıt havluymuş
    Yazarlar
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin30 Haziran - 6 Temmuz haftalık burç yorumları! 'Stratejik olmanız gerekiyor'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerjinin gücü: Yaşamınıza yansıyan ışık
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraSisi, Nihal Candan ve Biz: Bedenle savaşa dair bir söyleşi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Taşı Temizliği: Azı karar, çoğu zarar mı?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    İlgili Haberler
    Merve Dinçkol ile Feyyaz Şerifoğlu evlendi Düğünden ilk kareler
    Merve Dinçkol ile Feyyaz Şerifoğlu evlendi! Düğünden ilk kareler
    Merve Sevi doğum gününde Barış Akarsuyu unutmadı
    Merve Sevi doğum gününde Barış Akarsu'yu unutmadı!
    Survivor Nagihan Karadere takipçilerini uyardı: Bu mesajlara inanmayın
    Survivor Nagihan Karadere takipçilerini uyardı: Bu mesajlara inanmayın!
    Hande Erçel pozlarıyla sosyal medyayı yaktı geçti Hakan Sabancı sürprizi
    Hande Erçel pozlarıyla sosyal medyayı yaktı geçti! Hakan Sabancı sürprizi

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo