29.05.2021 - 10:14 | Son Güncellenme:
İki dilim ekmek arasına koyulan köfte, çeşitli sebzeler, soslar ve baharatlar temeline dayanan bu besin hem içeriği; hem de görüntüsüyle kendisine karşı duyulan cazibeyi tam olarak hak etmektedir. İşte tam da bu cazibesinden dolayı hamburger, birçok hazır gıda sektöründe kolaylıkla kullanılan ve insanların sıklıkla tercih ettiği bir besin haline gelmiştir.
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Hamburgere çoğu zaman eklenen monosodyum glutamat (MSG) vb. katkı maddeleri sinir sistemine etki ederek besinin olduğundan daha lezzetli algılanmasına, normal besinler tüketildiğinde lezzet duyulmamasına ve sonuçta uzun vadede bağımlılık haline gelmesine sebep olabilir.
Ayrıca yanında tüketmeniz için teklif edilen kızartılmış patatesler, yüksek şekerli içecekler ile farkında olmadan çok yüksek porsiyonlar ve kaloriler almanız mümkün.
Doğru hamburger seçimi, uygun miktarda ve renkli sebzelerle zenginleştirilmiş bir menü halinde olduğu sürece sağlıklı beslenme çerçevesinde tüketilebilir. Hamburgerin sağlıklı şekilde tercih edildiğinde çok renkli, sağlıklı, pratik bir alternatif olabileceğini de unutmamakta fayda vardır.
Hamburgeri esmer ekmekle hazırlayıp, yanında renkli sebzelerle hazırlanmış bir salata ile tüketirsek, ve içecek olarak da yüksek şekerli ve asitli içecekler yerine ayran tercih edersek oldukça sağlıklı bir menü olacaktır.
Hamburgerin tamamlayıcısı olarak sunulan sebzeleri kızartma yerine fırınlanmış şekilde tüketebilirsiniz. Hamburgerin porsiyonunun gereğinden fazla olduğu fark ettiğinizde, başkasıyla paylaşılabilir ya da küçük porsiyonlar tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde patatesi de paylaşmalısınız.
Hamburgerlerin lif içeriği yok denecek kadar azdır. Ancak lif içeriğini arttırmak bizim elimizde! Hamburgerinizi renkli bir salata ile tüketebilir ve hamburger ekmeğini esmer ekmekle hazırlayabilirsiniz. Bu sayede bağırsaklarınız için de faydalı bir adım atmış olursunuz.
1- Köftenizin içine beyaz ekmek tozu yerine daha besleyici yulaf, chia tohumu, bulgur gibi besinleri un haline getirerek ekleyebilirsiniz.
2- Hamburgerinizde kullanacağınız ekmeğin içeriğini tam buğday un gibi daha sağlıklı ve besleyici alternatifler ile değiştirebilirsiniz.
3- Günümüzde kolayca ulaşılabilir olan balık burger, hindi burger, tavuk burger, peynir burger gibi alternatiflere yönlenebilir; kırmızı et tercih edecekseniz yarım yağlı tercih edebilirsiniz.