Kalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı sebebiyle diğer gıdaların sindirimine yardımcı olarak sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı ve kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.
Özellikle A vitamini yönünden zengindir, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır. İçerdiği lutein, zeaxanthin ve beta karoten gibi antioksidanlar sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerini yok eder, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
A, C, E vitaminlerini ve diğer vitaminler bakımından ayrıca demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Salata şeklinde haşlanmış olarak, zeytinyağlı yemek olarak ve çorba olarak sıkça tüketilir. Mükemmel bir antioksidandır.
Mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucu, tansiyon ve kolesterol düşürücü, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak faydaları saymakla bitmez.
Protein ve vitaminler açısından son derece zengin bir sebze olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir. Kuru bakla, taze baklaya göre daha besleyicidir.
Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 25 gram protein, 60 gram karbonhidrat vardır. Ayrıca bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.