12.01.2025 - 10:18 | Son Güncellenme:
Yemediğini cildine sürmeyen Osmanlı’nın miraslarından biri de hususi reçetelerle hazırlanan gül mayasıydı. Şifalı gücü ve harika kokusuyla asırlardır güzelliğin sembolü olan gül, tıpta da tedavilerde yer alırdı. Gül yağı üretimi sırasında elde edilen yağlı ve bulanık görünümlü mayanın birebir oranında damıtılmış saf temiz gül yapraklarının suya bırakmış olduğu doğal esanslı su da buna dahildir. Gül mayasında gül suyuna oranla daha fazla gül yağı esansı bulunur.
Gül mayası paraben ve parafin içermeyen tamamen bitki kaynaklı formülüyle de dikkat çeker. Esansiyel yağlar içeren gül mayası, ‘Rosa Damascena’ gül türünden hazırlanıyor. Cilt için gül mayası, gül yağı imali esnasında ayrışan yağlı ve bulanık suyun bire bir nispetinde damıtılması ve zemzem suyu ile karıştırılması neticesinde ortaya çıkıyor.
Gül mayası yaşlanmayı geciktirir, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Serinletici ve ferahlatıcı etkisi bulunan maya, göz nezlesini iyileştirmeye de yardımcı olur. Gargara yapılırsa ağız yaralarına ve diş ağrılarına da faydalı olan gül mayası, cildi nemlendirir, besler ve onarır. Ciltteki gözenekleri açar, gözenek görünümünün azalmasına yardımcı olur. Ek olarak gül mayasının cilt tonunu eşitleyen aydınlatıcı bir etkisi vardır.
Gül Mayası, sabah ve akşam temiz cilde sıkılarak uygulanıyor. Ardından kendi kendine kuruması bekleniyor. Şifa dolu gül mayası evde de yapılabiliyor. Üstelik de son derece kolay!
Yıkanıp kurutulmuş gül yapraklarını büyükçe bir cam kâseye alın ve üzerine şeker ekleyerek işe başlayın. Parmaklarınızla ezerek şeker ve gülü birbirine karıştırın. Bu işlemi şeker eriyene kadar sürdürün. Kâsenin kapağını kapatın ve bir gece buzdolabında bekletin. Sabah elinizle karıştırarak kontrol etmelisiniz. Şeker erimemişse iyice ezerek tekrar karıştırın.
Şekerin tamamen eridiğinden emin olduğunuzda, üzerine limon suyunu ekleyin tekrar karıştırın. Hazırladığınız gül mayasını kapaklı kavanoz içinde buzdolabında saklamalısınız. Dilerseniz kilitli buzdolabı poşetlerinin içinde derin dondurucuda çok daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Kullandığınız gül miktarına göre şeker miktarını ayarlayarak istediğiniz ölçülerde bu mayayı hazırlayabilirsiniz. Reçel, sos, turşu ya da gül mayası gibi uzun süre saklanacak ürünlerde kullanılacak kavanozları steril hale getirmeyi unutmamalısınız.