02.01.2025 - 10:37 | Son Güncellenme:
Sonbaharın gelmesiyle başlayan kestane hasadı, içinde bulunduğumuz kış mevsiminde yanmaya başlayan sobaların vazgeçilmezi oluyor. Kestane ne kadar taze olursa o kadar kolay pişiyor ve lezzetli oluyor. Bu nedenle kestaneyi tam mevsiminde tüketmek çok önemli.
Kestaneyi alırken kabuğunun sert olmasına ve dış görüntüsünde çok fazla ağ olmamasına özen göstermelisiniz. Eğer kabuğu çok inceyse, farklı ve acı acı bir kokusu varsa almamalısınız. Kestane, sert ve havayı içine almayan bir kabuğa sahip olduğundan iyi pişmesi veya havaya patlayarak birtakım kazalara sebebiyet vermemesi için doğru şekilde çizilmelidir.
Kestane doğru kesilmediği takdirde yenmesi, açılması zor bir hal alacaktır. Kestaneyi yerken kabuk tadı gelmemesi için nasıl çizileceğine dikkat etmenizi öneriyoruz. Peki, kestane nasıl çizilir?
Derin bir kaba soğuk su koyarak başlayın. Kestaneleri kabın içine boşaltın. Kestaneleri su dolu kabın içine koyduktan sonra karıştırmalısınız. Çürümüş olanlardan ayırmak için 2 veya 3 dakika kadar suyun içinde bekletmelisiniz.
Çürümüş kestaneler su yüzüne çıkacağından su yüzünde olanları kolaylıkla ayırıp çöpe atabilirsiniz. Küçük keskin bir bıçak yardımıyla kestaneye boydan boya kesikler açın. Kestanenin iyi pişmesini istiyorsanız kesiğin az olmamasına dikkat etmelisiniz.
Kestaneyi çok kesmeniz kestanenin dağılıp patlamasına neden olabilir. Kazaların önüne geçmek için kesilmemiş kestaneyi kesinlikle pişirmeyin. Kestaneler yumuşayıp üzeri hafif yanık oluncaya kadar tavada pişirmeye devam edin. Fırında veya sobanız varsa sobanın üzerinde de onları pişirebilirsiniz. Böylelikle sobanın üstünden yayılan muhteşem kokuya da şahit olabilirsiniz.