Pirincin çeşitli hastalıkları kontrol ettiği biliniyor. Esmer pirinç, Alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyen yüksek miktarda nöroiletkenler içerir.
Ayrıca ister beyaz olsun ister kahverengi olsun pirinç, kalp hastalıkları ve kalp krizi oluşumunu engelleyebilen ve kalbi koruyabilen antioksidan içeriyor.
Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor.
Yabani pirinç, mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabiliyor.
Pirinçte glüten bulunmaz. Bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip olanlar ile buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan proteinlere alerjisi olanların diyetine kolaylıkla dahil edilebiliyor.
Hem beyaz hem de kahverengi pirincin kendine özgü besin değeri bulunuyor. Beyaz pirinç kalsiyum ve demir gibi yüksek mineraller içerir.
Ayrıca niasin, D vitamini, tiamin ve riboflavin gibi vitaminler açısından da zengindir.