22.05.2020 - 13:41 | Son Güncellenme:
Günlük rutin düzenin farklılaştığını, beslenmenin yaşam tarzı ve günlük düzenle oldukça ilişkili olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Beslenme düzenimizin de değiştiğini gözleme dayalı olarak tahmin edebiliyoruz. Bu konu hakkında üniversitelerde anket ve araştırma çalışmaları devam ediyor. Toplum sağlığı açısından beslenme durumumuzun nasıl etkilediğini önümüzdeki aylarda rakamlarla ifade edebiliyor olabiliriz” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, sosyal izolasyon için evlerde kalınan bugünlerde fizik aktivitenin egzersizlerle sürdürebilmesinin ve sağlıklı yemekler yapıp uygun porsiyonlarda tüketmenin mümkün olduğunu dile getirdi.
“Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Zaten rutinde ve oruç tutarken sağlıklı ve yeterli beslenen kişilerde bayramda bir nebze yemeklerin kontrollü olarak çeşitlendirilmesi ve porsiyonların büyütülmesi sıkıntı olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Tatlının bayramların geleneksel yiyeceği olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Fakat hamurlu ve şerbetli olanlar yerine mümkün olduğunca sütlü veya yoğurtlu tatlılar, dondurmalar, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler, meyveli tatlılar tercih edilebilir. Unutmayalım ki basit şeker vücudumuzun hiç ihtiyacı olmayan ve hatta bağışıklığımızı baskılayan, zayıflatan bir gıda” dedi.
“Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Zaten rutinde ve oruç tutarken sağlıklı ve yeterli beslenen kişilerde bayramda bir nebze yemeklerin kontrollü olarak çeşitlendirilmesi ve porsiyonların büyütülmesi sıkıntı olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Ağır kremalı, katkılı soslardan ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Özellikle çok çeşitli ve renkli sebze yemekleri, salatalar yapın. Baklagillere mutlaka yer verin. Haşlayıp salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Probiyotik açısından yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlere yer verin. Kahvaltıda bağışıklık için ve kaliteli protein açısından yumurtayı ihmal etmeyin” önerisinde bulundu.
Çay kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılmasını belirten Tuba Örnek, “Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz” dedi.
Börek yerine tam buğday unuyla yapılmış sebzeli kreplerin daha sağlıklı bir tercih olacağını hatırlatan Tuba Örnek, “Karnabahar kısırı da bulgurdan yapılana göre çok daha faydalı. Karnabaharı robottan geçirdikten sonra çok az yağda tavada biraz yumuşayana kadar çevirin. Sonra salça ve taze soğan, maydanoz gibi sebzelerle birleştirebilirsiniz” dedi.
Tuba Örnek, evde çocukların aileleriyle birlikte mutfakta kolaylıkla yapabilecekleri kolay ve sağlıklı bir ara öğün tarifi de paylaştı: Süt veya yoğurda muz veya çilek, yulaf ezmesi, pekmez ve cevizi ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Donmuş muz ve çilekten de yapılabilir.
Avokadoyu da isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz. Besin öğesi içeriğini zenginleştirmiş olursunuz. Atıştırmalık sağlıklı bir başka tarif de nohut cipsi. Haşlanmış nohutları istediğiniz baharatlarla harmanlayın. 180 derece fırına verin. Sağlıklı ve lifli atıştırmalık elde edin.