Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Sağlıklı BeslenmeSağlıklı mangal yapmanın 7 kuralı
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerSağlıklı Beslenme Haberleri

    Sağlıklı mangal yapmanın 7 kuralı

    08.07.2019 - 15:12 | Son Güncellenme: 08.07.2019 - 15:12

    #mangal zararlı mı#mangalın zararları
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, sağlıklı ve lezzetli bir mangal için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

    1/9Mangalın ilk ve en önemli aşaması:

    Mangalın ilk ve en önemli aşaması:

    “Doğru eti doğru yerden almak”Et alma sürecinde seçilecek market ya da kasap yoğunluğun ve alışverişin fazla olduğu, etlerin taze olduğundan emin olunan yerler olmalıdır. Muhakkak son kullanma tarihlerine bakılmalıdır. Minimum 4 derecelik dolaplarda soğuk zincirinin korunarak saklanıyor olmasına ve raf ömrünün geçmemiş olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Donmuş etlerin raf ömrü uzun, taze etlerin raf ömrü kısadır. Mikrobiyal açıdan riski azaltmak için muhafaza koşullarına mutlaka özen gösterilmelidir.

    2/9Tavuk eti kırmızı ete göre daha az kanserojen riski taşıyor

    Tavuk eti kırmızı ete göre daha az kanserojen riski taşıyor

    Mangal için uygun etler büyük parçalardan ziyade köfte, çöp şiş gibi küçük parçalardan tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra yağı az olan etler seçilmelidir. Çünkü yağlar yandığında direk ateşle temas ettiği için bazı toksik maddeler açığa çıkmakta, bu kalıntılar etlerle birlikte tüketilmektedir. Dolasıyla daha az yağlı etlerin tercih edilmesi zararlı maddelerin minimum olmasını sağlayacaktır. Bunun yanında et türü olarak tavuk eti tercih edilmesi daha az risklidir. Çünkü kırmızı etlerde kanserojen maddelerin oluşumu beyaz ete göre daha fazladır.

    3/9Baharatlarla marine etmek kanserojen etkileri azaltıyor

    Baharatlarla marine etmek kanserojen etkileri azaltıyor

    Alınan etin marine aşamasında nane, defne, kekik, kırmızıbiber gibi antioksidan etkisi olan baharatlar ve limon kullanılabilir. Bu besinlerle marinasyon yeterlidir. Fazladan yağ koymak tavsiye edilmemektedir. Etlerin pişmeden baharatlarla marine edilmesi antioksidan etkilerinin yanında ayrıca dumandan gelen kanserojen kalıntı oluşumlarını da azaltmaktadır. Mangal yaparken dondurulmuş et yerine taze etleri tercih etmek daha uygundur. Dondurulmuş etlerin direkt mangal üzerine konulması hem hijyenik açıdan uygun değil, hem de pişirmesi daha zordur. Ayrıca etler küçük parçalar halinde değilse iç sıcaklıklarını 70-75 derecenin üzerine çıkarmak zor olacaktır. Bu şekilde etler çiğ kalabilmektedir. Bu da besin zehirlenmelerine sebep olmaktadır.

    4/9Etleri pişene kadar soğuk, buzlu şişelerin arasında muhafaza edebilirsiniz

    Etleri pişene kadar soğuk, buzlu şişelerin arasında muhafaza edebilirsiniz

    Pişme anına kadar etleri soğuk bir yerde saklamak gerekir. Mangal genelde sıcak havalarda yapılır ve alınan etler güneşin altında, arabada, poşette kalmaktadır. Bu da gıda zehirlenmelerine en çok yol açan sebeplerden biridir. Soğuk, buzlu şişeler hazırlayıp etleri onların arasına koymak, piknikler için üretilen mini soğuk dolapları kullanmak ya da termostatlı kaplar içerisinde muhafaza etmek sağlıklı olacaktır. Bunun yanında pişirme öncesi mangalın temiz olması önemlidir. Mangalı mümkün olduğunca her kullanım sonrasında temizlemek gerekir. Mangalı temizlerken ve yakarken alkol kullanılması sağlıklı değildir. Bunun yerine her kullanım sonrası bulaşık deterjanıyla yıkanması uygun olacaktır.

    5/9Ateş ve etler arasında 15-20 cm’lik mesafe olmalı

    Ateş ve etler arasında 15-20 cm’lik mesafe olmalı

    Pişme aşamasında ilk yapılması gereken kömür ateşiyle etlerin arasına 15-20 cm’lik mesafe koymaktır. Ateş harlıyken değil köz haline geldiğinde pişirmek gerekmektedir. Etlerin içleri de belli bir dereceye kadar pişirilmelidir. Ancak içleri pişirilmeye çalışılırken dışları siyaha dönük kahverengileşmiş, yanmış olmamalıdır.Çünkü bu yanıklar içerdikleri nitrit, nitrat gibi maddeler dolayısıyla kanserojen etkiye sahiptir. Yanmadan önce etler ateşten alınmalıdır. Bunun da yolu harlı ateş üzerinde değil köz üzerinde pişirmekten geçmektedir. Bunun yanında pişmiş etlerle çiğ etlerin temas halinde olmaması gerekir. Çünkü alev mikrop öldürücü bir anti bakteriyeldir. Ancak pişmemiş etlerle pişmiş etler aynı kaba konulduğunda eğer çiğ etlerde mikrobiyal risk varsa pişmiş etlere de geçmektedir.

    6/9Etleri pişene kadar soğuk, buzlu şişelerin arasında muhafaza edebilirsiniz

    Etleri pişene kadar soğuk, buzlu şişelerin arasında muhafaza edebilirsiniz

    Pişme anına kadar etleri soğuk bir yerde saklamak gerekir. Mangal genelde sıcak havalarda yapılır ve alınan etler güneşin altında, arabada, poşette kalmaktadır. Bu da gıda zehirlenmelerine en çok yol açan sebeplerden biridir. Soğuk, buzlu şişeler hazırlayıp etleri onların arasına koymak, piknikler için üretilen mini soğuk dolapları kullanmak ya da termostatlı kaplar içerisinde muhafaza etmek sağlıklı olacaktır. Bunun yanında pişirme öncesi mangalın temiz olması önemlidir. Mangalı mümkün olduğunca her kullanım sonrasında temizlemek gerekir. Mangalı temizlerken ve yakarken alkol kullanılması sağlıklı değildir. Bunun yerine her kullanım sonrası bulaşık deterjanıyla yıkanması uygun olacaktır.

    7/9Ateş ve etler arasında 15-20 cm’lik mesafe olmalı

    Ateş ve etler arasında 15-20 cm’lik mesafe olmalı

    Pişme aşamasında ilk yapılması gereken kömür ateşiyle etlerin arasına 15-20 cm’lik mesafe koymaktır. Ateş harlıyken değil köz haline geldiğinde pişirmek gerekmektedir. Etlerin içleri de belli bir dereceye kadar pişirilmelidir. Ancak içleri pişirilmeye çalışılırken dışları siyaha dönük kahverengileşmiş, yanmış olmamalıdır.Çünkü bu yanıklar içerdikleri nitrit, nitrat gibi maddeler dolayısıyla kanserojen etkiye sahiptir. Yanmadan önce etler ateşten alınmalıdır. Bunun da yolu harlı ateş üzerinde değil köz üzerinde pişirmekten geçmektedir. Bunun yanında pişmiş etlerle çiğ etlerin temas halinde olmaması gerekir. Çünkü alev mikrop öldürücü bir anti bakteriyeldir. Ancak pişmemiş etlerle pişmiş etler aynı kaba konulduğunda eğer çiğ etlerde mikrobiyal risk varsa pişmiş etlere de geçmektedir.

    8/9Kanserojen risk taşımayan mangal pişirme yöntemlerini tercih edin

    Kanserojen risk taşımayan mangal pişirme yöntemlerini tercih edin

    Eti mangal ateşine maruz bırakmadan önce çok az bir süre fırınlayıp sonra mangala koymak ya da mangal üzerine pişirme için uygun olan alüminyum folyolar ile sararak koymak da diğer pişirme yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemlerde lezzet anlamında bir kayıp yokken kanserojen maddelerin oluşumu önlenmektedir.

    9/9Glisemik indeksi yüksek olan limona dikkat

    Glisemik indeksi yüksek olan limona dikkat!

    Mangalda etlerin yanında sebzeler de pişirilebilir. Özellikle kabuğu soyulabilen, antioksidan özellikleri fazla olan kırmızı, mor ve yeşil renkli sebzeler kullanılıyor olması dumanla temas eden kısmı atıldığı için sağlıklıdır. Etleri tüketirken ise yanında sivri biber, maydanoz, limon, sumak, portakal, çilek, erik gibi çiğ, C vitamininden zengin ve antioksidan özelliği fazla olan sebze ve meyveler tüketilirse özellikle kırmızı etin içinde yer alan demir emilimi artırılır. Bunun yanında limon tüketimine dikkat edilmelidir. Bol vitaminli olduğu için salatalara, çorbalara, çaylara bol bol sıkılan limon aynı zamanda glisemik indeksi yüksek olan bir meyvedir.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Soğuk sıkım meyve suyu mu yoksa normal mi Vitamini kaybolmuyor, sindirimi kolay
    Soğuk sıkım meyve suyu mu yoksa normal mi? Vitamini kaybolmuyor, sindirimi kolay
    Kısa sürede 40 kilo verdi Altın kuralı zayıflarken keşfettim, kesin çözüm
    Kısa sürede 40 kilo verdi! 'Altın kuralı zayıflarken keşfettim, kesin çözüm'
    Sabah için kahveden daha iyisi var Ananas-kereviz-limon anında ayıltıyor
    Sabah için kahveden daha iyisi var! Ananas-kereviz-limon anında ayıltıyor
    Spor bile yapmadan 34 kilo verdi Her gün sadece bunları tekrarladım
    Spor bile yapmadan 34 kilo verdi! 'Her gün sadece bunları tekrarladım'
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    İlgili Haberler
    Almeda Baylan estetik ameliyatı oldu Operasyon sonrası ilk görüntüsü ortaya çıktı
    Almeda Baylan estetik ameliyatı oldu! Operasyon sonrası ilk görüntüsü ortaya çıktı
    Gülmek için Sıcak Büfe izlesinler
    ''Gülmek için Sıcak Büfe izlesinler''
    Survivor macerası sona ermişti İsmail Balaban aylardır görmediği eşine kavuştu
    Survivor macerası sona ermişti! İsmail Balaban aylardır görmediği eşine kavuştu
    Arka Sokaklara 11 yıl sonra büyük dönüş Özledik be devrem
    Arka Sokaklar'a 11 yıl sonra büyük dönüş! 'Özledik be devrem'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo