26.06.2025 - 11:05 | Son Güncellenme:
İzmir Köfte, Türk mutfağının en sevilen ve doyurucu yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu yemeği yapmak için en önemli malzeme kıymadır. Bu nedenle orta yağlı dana kıyma idealdir. Eğer imkânınız varsa, kuzu ve dana kıymayı karıştırarak daha güzel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Köfte harcını en az 5 ila 10 dakika boyunca iyice yoğurmak önemli. Bu, malzemelerin özdeşleşmesini sağlar ve köftenin dağılmasına engel olur. Harca bir çay kaşığı karbonat eklemek köftelerin daha yumuşak olmasını sağlar.
Köftenin kıvamını tutturmak için bayat ekmek içi veya galeta unundan yardım alabilirsiniz. Ekmek içini rondodan geçirerek ince hale getirmelisiniz. Miktarını kıymanın sululuk durumuna göre ayarlayın. Hazırladığınız köfte harcını şekil vermeden önce buzdolabında en az 30 dakika, mümkünse 1 ila 2 saat veya bir gece dinlendirmek en iyisi olacaktır. Lezzetlerin harmanlanmasını ve köftelerin daha iyi tutunmasını sağlar.
Köftesi için 500 gram az yağlı kıyma, 1 adet yumurta, 1 adet kuru soğan, yarım demet maydanoz, 1,5 su bardağı bayat ekmek içi, karabiber, kırmızı pul biber, kekik, tuz köfteyi yapmak için yeterli. Diğer malzemelerse 4 adet domates (3 adedi sosu için, 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor), 4 adet patates (Ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz), 3 adet çarliston biber, 1 tatlı kaşığı salça (Tercihen karışık) ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ (Sos için) gerekiyor. Kızartmak için de listeye sıvı yağ eklemelisiniz.
İzmir köfte tarifi için önce ekmek içini ve arkasından soğanı rondodan geçirin. İsterseniz rendeleyip, ufalayabilirsiniz. Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip yoğurmaya devam edin.
Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlendirin. Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde doğrayın. Sıvı yağı iyice kızdırıp önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartın. İyice pişirmemek ağır olmaması için önemlidir.
Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayabilirsiniz. Sonrasında sos tavasına sıvı yağı alın, salçayı da ekleyip karıştırın. Rendelediğiniz 3 domatesi de ekleyip 10 dakika pişirin. Kekik ve tuzunu da ekledikten birkaç dakika sonra ocaktan alın. Bu aşamada sosa 1,5 su bardağı su ekleyin.
Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine dökün. Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi de dizin. Biberleri kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştirebilirsiniz. Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişirmelisiniz. İzmir köfte hazır, afiyet olsun!