24.06.2025 - 15:07 | Son Güncellenme:
Trakya’nın bereketli topraklarında yetişen taze biberler, bölgenin mutfak kültürünün en önemli detaylarından biri. Sütlü unlu biber kavurması, bu taze biberlerin un ve sütle buluştuğu, hem göze hem damağa hitap eden bir tarif. İşte nefis tarifi.
20-25 adet biber2 bardak sütKarabiberTuz2 kaşık un2 kaşık sıvı yağÜzeri için;2-3 kaşık zeytinyağıKırmızı biber
Bu lezzeti hazırlamak için öncelikle taze biberleri bol suyla yıkayın ve saplarını temizleyin. Daha sonra iri parçalar halinde doğrayın. Çok küçük doğramamaya özen gösterin, böylece biberler kavrulurken formunu korur ve lezzetini salar. Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Doğranmış biberleri tavaya alın ve hafifçe renk alana kadar, yaklaşık 5-7 dakika boyunca kavurun.
Kavrulan biberlerin üzerine 2 yemek kaşığı unu serpin. Unu biberlerle birlikte, kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurmanız gerekiyor. Sütü azar azar tavaya ekleyin ve bir yandan karıştırarak unun topaklanmasını önleyin. Süt, unla birleştiğinde kremsi bir sos kıvamı alacak.
Tuz ve karabiberi ekleyerek karışımı tatlandırın. Baharat miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Son dokunuşlar için ayrı bir küçük tavada zeytinyağını ısıtın ve içine kırmızı pul biberi ekleyerek hafifçe yakın. Sütlü unlu biber kavurmasını sıcak olarak servis edin. Yanında taze ekmek, çıtır simit veya Trakya’nın meşhur köy ekmeğiyle tüketebilirsiniz.
Biber seçerken mevsimine uygun, taze ve parlak biberler kullanmaya özen gösterin. Acı biber seviyorsanız, tarifte acı biber kullanarak lezzeti daha da yoğunlaştırabilirsiniz. Üstelik acı biber, vücudun termojenik etkisini artırarak kalori yakımını destekler. Kilo verme sürecindeki bireyler için acı biber harika bir tercihtir.
Acı biber, kan dolaşımını hızlandırarak kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Ayrıca kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Kapsaisin, ağrı algısını azaltarak özellikle artrit ve kas ağrılarında rahatlama sağlar. Bu nedenle, acı biber içeren kremler bile ağrı tedavilerinde kullanılıyor.