31.05.2025 - 11:45 | Son Güncellenme:
Özellikle Erzurum, Kars ve Tokat gibi illerde farklı versiyonlarıyla sofralara gelen bu hamur işi, bol tereyağlı katları ve doyurucu iç harcıyla hem kahvaltı sofralarının hem de çay saatlerinin gözdesi oluyor. Ancak kete yaparken çıtır çıtır dışı, yumuşacık içi ve kat kat dokusunu tutturmak her zaman kolay olmayabiliyor. Haberimizde leziz ketenin sırlarını paylaştık!
Hamur yumuşak olmalı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, ele yapışmayan bir kıvamda olmasıdır. Yoğurma süresi kete için en önemli detaylardandır. Hamuru en az 10 dakika yoğurmalısınız. Böylece gluten gelişimi iyi olur ve keteniz daha iyi kabarır.
Ketenin lezzeti büyük oranda iç harcına ve yağlama katmanlarına bağlı olduğundan, kavrulmuş un, tereyağı ve isteğe göre şeker veya tuzlu malzeme iç harç için idealdir. İç harç için peynir veya ceviz kullanabilirsiniz. Katların arasına bolca tereyağı sürmeyi unutmayın. Bu, ketenin yaprak yaprak ayrılmasını sağlayacaktır.
Hamuru açtıktan sonra yağlayın, sonra rulo yapın ve kendi etrafında döndürerek gül şekli verin. Bu şekli beğenmezseniz, klasik yuvarlak kete şeklinde bırakabilirsiniz. Şekil verdikten sonra üzerine hafif bastırmalısınız. Bu sayede hem içi iyi pişmiş olur, hem de şekli güzel olabilir.
Hamuru yoğurduktan sonra en az 30 dakika dinlendirmek iyi bir kete için son derece önemlidir. Şekil verdikten sonra tepsi mayası için 20 ila 30 dakika bekletmek idealdir. Böylece keteniz, pişerken daha iyi kabarabilir.
Fırın önceden mutlaka ısıtılmış olmalıdır. 180 ila 200 derece arası kete için idealdir. Alt-üst ayarda, özellikle altının iyi pişmesine dikkat ederek onu fırına vermelisiniz. Üzeri kızarana kadar pişirin ve çok yüksek ısıda dışının hemen kızarıp, içinin çiğ kalacağını unutmayın.
Fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürmeyi unutmayın. Dilerseniz ketelerin üzerine biraz çörek otu veya susam da serpebilir ve daha güzel bir sunum ve servis şekli elde edebilirsiniz.