Tuz tüketimini kontrol altına alarak sadece yaşlılıkta değil daha erken yaşlarda hipertansiyonun ortaya çıkmasını da önlenebilir. Hipertansiyonu olan hastalar daha az tuzlu yiyerek yüksek kan basınçlarının kontrol altına alınmasını da kolaylaştırırlar.Yüksek tansiyon için önemli olan sofra tuzu olarak bilinen NaCl’dür. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alırlar. Bu tuzun günde 5 grama düşürülmesi kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır.
- Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.- Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun.- Yemek pişirirken tuz koymayın, pişirdikten sonra da koymayın.- Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
- Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz- Dışarıda yemek yerken seçici olun- Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.
- Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir- Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar- Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakalım.