27.02.2024 - 14:57 | Son Güncellenme:
Bir yemeği her ne kadar doğru teknikle pişirseniz de tuzunu doğru ayarlamadığınızda istediğiniz lezzeti yakalayamayabilirsiniz. Ayrıca bazı yemeklere bir miktar şeker eklemek, yemeğin lezzetini artırır. az miktarda şeker katmak, zeytinyağlı yemeklerin tadında tatlımsı ve güzel bir aroma ortaya çıkarabilir. Ancak yemeğe hem tuz hem de şeker atmanın zamanlaması oldukça önemli.
Sulu yemekler yani tencere yemeklerinde tuz dengesi son derece önemli. kaynayarak pişen sulu yemeklerde, kaynama esnasında suyun bir miktarı buharlaşıyor. Dolayısıyla atmış olduğunuz tuz fazla gelebiliyor.
Sulu yemeklere son aşamada tuz atmak yemeğinizin bulanık gözükmesine neden olabilir. Tuz atmak için son aşamaya kadar beklemekse, yemeğin içindeki diğer malzemeler pişeceğinden, tuz atıp karıştırmak pişen malzemelerin parçalanmasına neden olabilir. Bu sebeple yemeğin suyundan başka bir kaba bir miktar alarak tuz ile karıştırıp yemeğe eklemek, yemeğinizin görüntüsünü bozmadan tuz atmanızı sağlamış olur. Ayrıca patates, gibi sebze yemeklerine iki çay kaşığı şeker eklemek de yemeğinizin lezzetini bir üst seviyeye taşıyabilir.
Pirinçleri ıslattığınız suya bir miktar tuz eklediğinizde pirinçler tuzu emeceği için pişirme esnasında daha fazla tuz atmanıza da gerek kalmaz. Ayrıca pişirme esnasında atılacak bir tutam şeker pilavınızın hem daha lezzetli hem de daha parlak olmasını sağlayabilir.
Et pişirirken tuz en önemli adımlarda biri. Tuz etin suyunu kaybetmesine neden olacağından en kaliteli eti kullansanız dahi oldukça sert bir et elde edersiniz. Bu sebeple tuzu etin marinasyonu sırasında eklemek en doğru adım olacaktır. Pişme esnasında tuz atılmayan et yumuşacık olabilir.