19.05.2025 - 10:35 | Son Güncellenme:
Mevsiminde sebze meyve tüketmenin önemini anladığımız ve bu şekilde yaşam tarzımızı değiştirdiğimizde, mevsimin en güzel yeşillerinden biri olan bakla, sofralarınızda sık sık yer almaya başlayacaktır. 1 porsiyon için sadece 224 kalori olan bakla, zeytinyağlısıyla büyülüyor. Peki ama zeytinyağlı baklanın püf noktaları neler, bu leziz yemek nasıl yapılıyor?
Yarım çay bardağı zeytinyağı, 500 gram taze bakla, 1 yemek kaşığı un, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı sıcak su, 1 adet limon suyu, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, çeyrek demet dereotu (süslemek için) zeytinyağlı bakla yapmak için yeterli.
Baklaların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletmelisiniz. Zeytinyağlı yemeklerinizde sızma zeytinyağı kullanmaya özen gösterin, aksi halde yemeğinize verdiğiniz emek, aradığınız lezzete ve sağlığa dönüşemeyecektir.
Zeytinyağlı yemeklerinizi pişirirken lezzetin tamamlanması için pişmeye bırakmadan ve kapağını kapatmadan önce 1 ila 2 yemek kaşığı ekstra zeytinyağı ilave ederek lezzetlendirmek önemlidir. Zeytinyağlı yemeklerinizin sularının yoğun olmasını isterseniz bir tutam un serperek bunu sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağlı bakla için baklaları iyice yıkayıp ayıklayın ve limonlu suyun içinde bir süre bekletin. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğradıktan sonra, hafif kavurun. Baklaları istenilen büyüklükte kesip tencereye ekleyin ve bir iki tur daha diğer malzemelerle çevirin.
Ayrı bir kapta un, su, şeker, tuz ve zeytinyağını karıştırarak devam edin. İyice karıştıklarında, baklaların üzerine ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin ve baklalar yumuşayınca ocağın altını kapatıp, dinlenmeye bırakın. Soğuduktan sonra üzerini dereotu ile süsleyip servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Zeytinyağlı yemekler pişerken kesme şeker eklemek yemeğinize ekstra lezzet katar. Ek olarak tüm zeytinyağlı yemeklerinizi düdüklü tencerede de uygun süreyi dikkatle takip ederek pişirebilirsiniz.
Yemeğinizin üzerine doğranmış dereotlarını ekleyin, yanına da sarımsaklı yoğurdun yakıştığını unutmayın. Zeytinyağlı bakla servis edilirken üzerine ya da yanına sade yoğurt da konabilir. Özellikle sarımsaklı yoğurt kullanılması önerilir. Zeytinyağlı bakla, klasik bir meze olduğu için soğuk ya da oda sıcaklığında servis edilmesi tadını daha iyi almayı sağlar.
Baklanın kararmaması için hem temizleme sırasında hem de pişerken limon suyu kullanılması önemlidir. Doğranan baklaları limonlu su dolu bir kapta bekletmek de alternatif olacaktır.
Dereotu, zeytinyağlı baklaya pişirme tamamlandıktan sonra, yemeğin altı kapatıldığında eklenmelidir. Aksi halde yanabilir ya da sıcaktan söneceği için tadını ve hoş görünümünü kaybedebilir.