Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

hbuyukakkus@gmail.com

Tüm Yazıları

Gıdalarda küflenme özellikle nemli ortamlarda su içeriği yüksek meyve-sebze, turşu, salça, vb. gıdalarda kaçınılmazdır. Özellikle su içeriği yüksek ve yumuşak gıdalarda küf miselleri gıdanın her yerine yayılabilmektedir. Yalnızca yüzeyde küflenme gözlenen gıdanın küflü kısmını temizleyip tüketmeye kalktığımızda gözlemleyemediğimiz, renk ve tat değişimi yaratmamış küf misellerini de tüketmiş oluruz.

Rokfor gibi zararlı olmayan, gıdanın lezzeti ve aroması için özel olarak küflendirme işlemine tabi tutulmuş gıdalar tüketilebilir. Ancak bunun dışında oluşan küfler sağlığımız için tehlikelidir.

Haberin Devamı

Küflü gıdayı bırakın tüketmeyi bir süre kokusuna maruz kaldığımızda bile bize zarar vermeye başlamaktadır. Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek akciğer ve bağırsaklarımızda uzun vadede hasarlara yol açabilmektedir.

Peki küflenmiş her gıda imha edilmeli midir?

Bazıları için evet bazıları için hayır. Peki hangilerini tüketebiliriz?

Su oranı yüksek ve yumuşak gıdalarda küflenme yüzeyde ve az gibi gözlemlense dahi gözlemleyemediğimiz küf miselleri gıdanın her yerine yayılmaktadır. Bu yüzden su oranı yüksek gıdalarda küflenme gözlemlendiğinde direk imha edilmelidir. Bu gıdalar meyve-sebze, ekmek, salça, turşu, zeytin, şarküteri ürünleri, reçel, sirke, vb. gıdalardır.

Ancak kuruyemişler hariç su oranı düşük, sert; tereyağı, eski kaşar, karnabahar gibi gıdalarda küf miselleri bozulmamış kısma ilerlemekte zorlanır. Bu gıdaların yüzeyinde küflenme gözlemlediğinizde ise gıdanın renk, koku ve doku kaybı oluşmamışsa, yüzeyden ortalama 2 cm derinlikte küflü olmayan kısım kontamine ettirilmeden kesilerek kalan kısım tüketilebilir. Ancak küflenen bu gıdalarda yumuşama, kötü koku, acılaşma gözlemlerseniz bu gıdaları da tüketmemeniz sağlığınız açısından güvenilir olacaktır.

Kuruyemişlerde ise küflenme gözlemlediğimizde kesinlikle tüketmemeliyiz. Kuruyemişler nem aldıklarında içeriğinde toksin miktarı artmaktadır. Bu da sağlığımız için tehlikelidir.

Haberin Devamı

Gıdaların bozularak imha edilmesinin önüne geçmek ve israfı önlemek için güvenilir market vb. yerlerden, güvenilir üretimden geçmiş ürünleri tüketeceğimiz kadar alarak doğru bir şekilde kısa süre depolamaya özen göstermeliyiz. Bu şekilde bozulma ve küflenmelerin önüne geçer, hem de israf etmemiş oluruz.

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

www.instagram.com/gidamuhendisikaleminden