09.08.2021 - 01:21 | Son Güncellenme:
Son yıllarda peynir kültürü denildiği zaman akla ilk gelen ve unutulamayan tatlar arasında damaklarda yerini alan Gorgonzola küflü yapıda bir peynir türüdür. Ele alındığı zaman yumuşak kıvamı ile dikkatleri çeken bu özel tat, diğer peynir türlerinden yeşil ve mavi küfleri ile ayrılmaktadır. Tuz oranı hissedilecek derecede olan Gorgonzola, ağıza alındığında dağılan mavi dokusu ile damaklarda hafif mayhoş bir tat bırakır.
Gorgonzola Peyniri Nedir?
Gorgonzola peyniri farklı tadı ve görünümü ile bir İtalyan peyniridir. 1955 yılında İtalya’da tescillenmiş bir peynir çeşididir. Bu farklı peynire dair Avrupa Birliği 1996’da Gorgonzola’nın İtalya’ya özgü olduğunu duyuran bir bildiri yayınlamıştır. Her mevsimde üretilebilen bir peynirdir.
Gorgonzola Peyniri Nasıl Yapılır?
Gorgonzola peyniri yapımında inek sütüne ya da keçi sütüne “penicillium glaucum” sporları eklenmektedir. Düşük sıcaklıkta peynirin mayalanması için bekletilme yapılır. Mayalanma sırasında peynirlerin bulunduğu kaplara metal çubuklar batırılıp çıkarılır. Bu sırada küf mantarları üremeye devam eder. Yapımı uzun süreli olan bu özel peynir ortalama 3 ay bekleme ardından hazır hale gelir.
İçindekiler Nelerdir?
Gorgonzola peynirinin ana malzemesi inek sütüdür. İnek sütünün ise çoğunlukla yağlı kısmından bazen de yarım yağlı olacak şekilde üretimi yapılmaktadır. Bazı bölgelerde ise kaymağı alınmayan keçi sütü yapımında tercih edilmektedir.