YemekGorgonzola Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Gorgonzola Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

09.08.2021 - 01:21 | Son Güncellenme:

Sütün maya ile birleşimi sofralarımızın vazgeçilmez lezzetleri olan yoğurt ve peynire dönüşmektedir. Kahvaltılıklardan yemeklere kadar uzanan geniş yelpazede vücuda son derece faydalı olan peynirler hayatımızda önemli bir yere haizdir. Birden fazla çeşidi ile damaklarımızda unutulmaz tatlar bırakan peynirlerden birisi de Gorgonzola peyniridir. İtalyan mutfağına özgü çok özel bir tat olan Gorgonzola peyniri, vatanı olan İtalya'da çok uzun yıllardır sevilerek tüketilmekte ve oradan tüm dünyaya yayılmaktadır. Peki Gorgonzola peyniri nedir, nasıl yapılır? İçindekiler nelerdir sizler için derledik.

Gorgonzola Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Son yıllarda peynir kültürü denildiği zaman akla ilk gelen ve unutulamayan tatlar arasında damaklarda yerini alan Gorgonzola küflü yapıda bir peynir türüdür. Ele alındığı zaman yumuşak kıvamı ile dikkatleri çeken bu özel tat, diğer peynir türlerinden yeşil ve mavi küfleri ile ayrılmaktadır. Tuz oranı hissedilecek derecede olan Gorgonzola, ağıza alındığında dağılan mavi dokusu ile damaklarda hafif mayhoş bir tat bırakır.

Gorgonzola Peyniri Nedir?

Gorgonzola peyniri farklı tadı ve görünümü ile bir İtalyan peyniridir. 1955 yılında İtalya’da tescillenmiş bir peynir çeşididir. Bu farklı peynire dair Avrupa Birliği 1996’da Gorgonzola’nın İtalya’ya özgü olduğunu duyuran bir bildiri yayınlamıştır. Her mevsimde üretilebilen bir peynirdir.

Gorgonzola Peyniri Nasıl Yapılır?

Gorgonzola peyniri yapımında inek sütüne ya da keçi sütüne “penicillium glaucum” sporları eklenmektedir. Düşük sıcaklıkta peynirin mayalanması için bekletilme yapılır. Mayalanma sırasında peynirlerin bulunduğu kaplara metal çubuklar batırılıp çıkarılır. Bu sırada küf mantarları üremeye devam eder. Yapımı uzun süreli olan bu özel peynir ortalama 3 ay bekleme ardından hazır hale gelir.

İçindekiler Nelerdir?

Gorgonzola peynirinin ana malzemesi inek sütüdür. İnek sütünün ise çoğunlukla yağlı kısmından bazen de yarım yağlı olacak şekilde üretimi yapılmaktadır. Bazı bölgelerde ise kaymağı alınmayan keçi sütü yapımında tercih edilmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Vasiyet davası görüldü Tuğçe Tayfur yine durmadı!
Vasiyet davası görüldü Tuğçe Tayfur yine durmadı!

Cadde | 30.04.2025 - 17:50

Ferdi Tayfur'un vasiyetnamesinin açılması davasının ikinci duruşması Muğla'nın Marmaris ilçesinde gerçekleştirildi. Dava sonrası Ferdi Tayfur'un kızı Tuğçe Tayfur'dan imalı paylaşım geldi.

Yazarlar