Sağlık Göz Pınarı Nedir, Gözün Neresindedir? Göz Pınarı Kuruması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Pınarı Nedir, Gözün Neresindedir? Göz Pınarı Kuruması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:

Görme organımız olan göz üç tabakadan oluşur. Gözyaşı arnası olarak da bilinen göz pınarı ise en alt tabakada, buruna yakın olan bölgededir. Gözün bu kısmında hem çeşitli sıvılar salgılanır hem de bazı sıvıların geri emilimi gerçekleşir. Çevresel ve genetik etkenler göz pınarlarının kurumasına neden olabilir. Göz pınarı nedir ve gözün neresindedir? Göz pınarı neden kurur ve belirtileri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik. 

Göz Pınarı Nedir, Gözün Neresindedir Göz Pınarı Kuruması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir

Gözyaşı kanallarının tıkanması göz pınarlarının kurumasındaki en büyük etkendir. Hastanın yaşamını olumsuz etkileyen ve yaşan standardını düşüren bu hastalık mevsimsel olarak da ortaya çıkabilir. 

Haberin Devamı

Göz Pınarı Nedir? 

Gözün en küçük kısımlarından biri olan göz pınarı, yaklaşık 2 mm.'dir. Gözyaşı bezleri tarafından salgılanan sıvılar önce burada toplanır. Emilim gerçekleştikten sonra sıvının sadece bir kısmı göz pınarlarından akar. 

Göz Pınarı Gözün Neresindedir? 

Göz pınarı, gözün buruna en yakın olan uç kısmındadır. Gözyaşı kanallarının altında olan göz pınarının alt kısmında ise gözyaşı keseleri bulunur. 

Göz Pınarı Kuruması Neden Olur? 

Birçok çevresel faktör göz pınarlarının geçici olarak kurumasına neden olabilir. Çalışır vaziyetteki klimalara yakın oturmak ve uzun süre klimalardan çıkan havaya maruz kalmak en büyük nedenlerden biri. Klimalar sadece göz pınarlarının kurumasına değil burun tıkanıklığına da neden olur. 

Haberin Devamı

Bunun dışında vücudun çeşitli gıdalara gösterdiği alerjik reaksiyonlar da göz sağlığını olumsuz etkiler. Bazı antibiyotiklerin ve ilaçlar da göz pınarlarının işlevlerini eskisi gibi yerine getirememesine neden olur. Özellikle antibiyotik kullanırken dikkatli olmalı, keyfi ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. 

Göz pınarı kurumasına neden olan diğer faktörler şu şekilde sıralanabilir: 

Sigara kullanmak, bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek ve mevsimsel değişiklikler. 

Göz Pınarı Kuruması Nasıl Tedavi Edilir? 

Öncelikli olarak hasta muayene edilir ve göz pınarlarının kurumasına neden olan etkenler teşhis edilir. Eğer burundaki bir kemik gözdeki pınarların kurumasına neden oluyorsa cerrahi işlem gerekebilir. 

Göz kuruluğunda en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden bir diğeri punktum tıkacıdır. Punktum tıkacı tedavisi lokal anestezi altında uygulanır. 

Kendisine göz alerjisi teşhisi konmuş hastalar ise ilaçla tedavi edilir. 

Yazarlar