Genel Sağlık Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü! 'Kanıtlarsam çığır açacak'

Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü! 'Kanıtlarsam çığır açacak'

05.03.2024 - 07:22 | Son Güncellenme:

Kadın hastalıkları ve jinekoloji alanında başarılı bir doktordu. Mesleğinin zirvesindeyken kendisine konan hastalık tanısıyla tüm hayatı değişse de o yılmadı. Aynı hastalığa sahip kişilerle bir araya gelerek başlattığı turnuva ise tıp dünyasında çığır açabilir!

Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü Kanıtlarsam çığır açacak

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Masa tenisi her yaş grubundan insan için oldukça eğlenceli bir aktivite olarak görülür. Kimileri bunu profesyonel anlamda yapmayı tercih ederken kimileri de hobi olarak ilgilenir. Ancak ABD'de yaşanan bir örnek diğerlerinden biraz farklı. Colorado Üniversitesi'nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak görev yapan Dr. Antonio Barbera'ya 2016 yılında MS tanısı kondu. Bu teşhisin ardından hem kendisi hem de diğer MS hastaları için nefes aldıracak bir yöntem geliştirdi. 'Neuropong' adını verdiği programda MS hastalarının şikayetlerini masa tenisiyle hafifletebileceğini iddia ediyordu. 3 yıl boyunca üzerine çalıştığı araştırma, sonunda olumlu sonuç verdi. Ataklar halinde kendini gösteren MS hastalığı masa tenisiyle farklı bir seyirde ilerlemişti. Peki ama bu nasıl oldu? 

Haberin Devamı

Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü Kanıtlarsam çığır açacak
Dr. Antanio Barbera

MS TANISI ALINCA İŞE KOYULDU

Dr. Antanio Barbera ve ekibi 2016 yılında 42 kişiden oluşan bir hasta grubuyla çalışma başlattı. 3 yıl süren 'Neuropong' adını verdikleri çalışma masa tenisinin MS hastalığı üzerindeki iyileştirici etkisini konu alıyordu. Çalışmanın lideri Dr. Barbera 2016 yılında MS hastalığına yakalandıktan sonra masa tenisi oynamaya başlamış ve gözle görülür bir şekilde etkisini hissetmişti. Barbera, sağ bacağı ile sol kolunda kaybettiği işlev ve hissi kazandığını, hatta yeniden yürümeye bu sayede başladığını söylüyordu.

Multipl Skleroz (MS), beyinde ve omurilikte sinir hasarına neden olan bir rahatsızlıktır. Kesin tedavisi yoktur, ömür boyu kontrol altında tutulması gerekir. Semptomlar bazı hastalarda hafif olabilirken bazılarında ise ciddi hasarlara neden olacak boyuta ulaşabilir. MS'in sebebi genler olabilir ancak doğrudan kalıtsal değildir. Sigara içmek ve düşük D vitamini düzeyleri de MS hastalığının risk faktörleri arasındadır.

Colorado eyaletinin Denver şehrinde 3 yıl boyunca düzenlenen masa tenisi turnuvaları inanılmaz sonuçlar verdi. MS hastası katılımcıların denge kabiliyetinde, esneklik ve çekirdek kas gücünde olumlu gelişmeler yaşandı. 'Neuropong' programı şu anda ABD'nin birçok eyaletine yayılmış durumda. Barbera, devam eden çalışmasını İngiltere'ye de getirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü Kanıtlarsam çığır açacak

'BİLİMSEL AÇIDAN DOĞRULAMANIN PEŞİNDEYİM'

Hem kendi bedeninde hem de diğer MS hastalarındaki farkı gören Barbera verdiği bir röportajda ise şu ifadeleri kullandı: "Masa tenisinin dünya çapında MS tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Bu çalışmanın benim gibi birçok kişinin gördüğü faydaları bilimsel olarak doğrulayarak süreci harekete geçireceğini umuyorum."

MS'in belirtileri arasında yorgunluk, yürüme güçlüğü, görme sorunları, mesane sorunları, uyuşma veya karıncalanma, kas sertliği ve spazmlar, denge ve koordinasyon sorunları ve düşünme, öğrenme, planlama sorunları yer alıyor. Hastaların çoğunda zamanla kaybolan ve geri gelen ataklar yaşanırken, bazılarında zamanla giderek kötüleşen semptomlar ortaya çıkıyor.

ABD'de olumlu sonuçlar alan Barbera çalışmanın ikinci ayağı olarak İtalya'ya geçti. Yaklaşık 40 kişiden oluşan MS tanısı almış kişilerle 16 haftalık bir program başlatıldı. Bu kez masa tenisinin katılımcılarda yorgunluk, kas zayıflığı, hareketlerde azalma, bilişte azalma, ağrı ve depresyon gibi motor ve motor olmayan semptomları nasıl iyileştirebildiği araştırılacak.

Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü Kanıtlarsam çığır açacak

İtalya'da yapılan deneme, haftada 2 saatlik masa tenisi seanslarını içeriyor. Başlangıçta ve sonunda yaşam kalitesine ilişkin değerlendirmeler; güç, yürüme hızı ve denge dahil olmak üzere 8 ölçüm yapılacak.

'VÜCUT ISISINI YÜKSELTMEDEN HAREKETE DEVAM'

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Aydın Güngör'e göre eğer masa tenisi hastanın durumuna göre uyarlama yapılarak belirli bir program çerçevesinde yapılırsa hem fiziksel hem de sosyal açıdan aktifliği desteklediğinden çok güzel bir uygulama olabilir. MS hastalığının vücut ısısının artmasıyla olumsuz etkilendiği, hastaların bulgularında kötüleşme olabileceğini söyleyen Güngör, vücut ısısını yükseltmeyen her türlü egzersizin (yoga, pilates, yürüyüş gibi) yapılabilmesinin hasta için çok olumlu olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Yalnızca MS değil, Parkinson, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tamamında yorucu olmayan sporların yapılmasının tavsiye edildiğini ileten Güngör, "Bu uygulamalar hastalığın seyrini değiştirmez. Ancak hastayı fiziksel ve ruhsal açıdan olumlu etkileyip kas gücü, ince motor hareketlerde ve becerilerinde artma, oyun kurma, planlama gibi bilişsel işlevlere de olumlu etkisi olacaktır. Bir çeşit fizik tedavi gibi düşünülebilir. Bunun yanı sıra bu tip sporlar hastanın sosyal ortamda insanlarla iletişimde kalmasını sağlar. Bu hastalara sosyal alan yaratmak, hasta ve ailesi açısından çok önemli" açıklamasında bulundu.

Hastalığını pinpon topuyla tedavi etti, yeniden yürüdü Kanıtlarsam çığır açacak

Nörodejeneratif hastalığa sahip kişilere yalnızca spor değil, ilgi alanlarına göre müzik, resim, kitap okumak gibi aktivitelerin iyi geldiğini ileten Güngör, "Demansif hastalara mesela eskiden dinlediği müzikleri mutlaka dinletilmesini tavsiye ederiz. Bunların hepsi tedavinin bir parçasıdır ancak birincil tedavi değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ÇALIŞMAYI ÇOK FAYDALI BULUYORUM'

Son olarak hastalarına hastanın ilgisine göre sosyal faaliyetlerde bulunmalarını öneren Güngör, "Hastanın sosyoekonomik yapısına ve bulgularına göre yoga, pilates, yürüyüş, enstrüman çalmak, el işi gibi uygulamalar öneriyorum" dedi. Dr. Antanio Barbera'nın MS'li hastalar üzerinde yapmış olduğu bu çalışmayı çok faydalı bulduğunun da altını çizdi.

Yazarlar