Sağlık Hiperaktivite Nedir, Belirtileri Nelerdir? Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hiperaktivite Nedir, Belirtileri Nelerdir? Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb) Tedavisi Nasıl Yapılır?

24.04.2021 - 15:03 | Son Güncellenme:

Çocukların kendilerini kontrol etmekte zorlanması ve aşırı hareket etmesi hiperaktivite bozukluğuna neden olabilir. Bu nedenle bir uzmandan yardım alınması gerekir. Sizler için hiperaktivite nedir, belirtileri nelerdir, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi nasıl yapılır konularını derledik.

Hiperaktivite Nedir, Belirtileri Nelerdir Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb) Tedavisi Nasıl Yapılır


Hiperaktivite bozukluğu çocuklarda birçok belirti sonucunda anlaşılabilir. En büyük etkisi aşırı hareket ve konsantrasyon bozukluğudur.

Hiperaktivite Nedir?

Kısaca hiperaktivite olarak bilinen hastalığın asıl adı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Bu sorun genellikle çocuklarda ortaya çıktığı için hayatlarının pek çok alanında zorlanma yaşarlar. Dikkat dağınıklığı yaşadıkları için olaylar karşısında farklı tepki verebilirler.

Hiperaktivite bozukluğu, aşırı hareket eden ve olduğu yerde durmakta zorlanan çocuklar için konulan bir tanıdır. Aşırı konuşan, sık sık hayal kuran, her işe atılan çocuklarda bu durum görülebilir. Hiperaktivite hastalığının tedavisi mümkün olduğu için bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Hiperaktivite çocuklarda ve bebeklerde görülebilmektedir. Bebeklerde uyuma güçlüğü, sürekli ağlama, sık sık uyanma, oturduğu zaman ağlama gibi belirtiler görülür. Çocuklarda görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

● Konsantrasyon eksikliği,
● Oyunları yarım bırakma,
● Sürekli hata yapma eğilimi,
● Aşırı hareket etme,
● Unutkanlık,
● Sosyal çevrede uyumsuzluk,
● Arkadaş edinme zorluğu,
● Çok konuşma,
● Ağlama,
● Uyku problemleri,
● Uzun süre hareketsiz kalamama,
● Fiziksel şiddete meyilli olma.


Hiperaktivite belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak sosyal çevrede kendini belli eden bir rahatsızlık olduğu için arkadaş edinme zorluğu yaşanır. Çocukların okul hayatı da olumsuz olarak etkilenmektedir.

Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hiperaktivite çocuklarda sık sık görülebilen bir hastalıktır. Tedavi edildiği sürece normal yaşama dönmeyi sağladığı için uzmanlara başvurulması gerekir. Tedavisi uzun süren bir rahatsızlıktır, bu nedenle düzenle uygulanan terapilere düzenli olarak katılması gerekir.
Hiperaktivite kendiliğinden ortadan kaybolan bir hastalık değildir. Ancak uzmanların yardımıyla şiddeti azaltılarak zamanla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bilişsel davranışçı terapinin yanında konuşma terapisi de uygulanabilir.

Gerekli durumlarda çocuklara verilebilen ilaçlar vardır. Bu ilaçların da düzenli olarak kullanılması hastalığın yetişkinlik döneminde ortaya çıkmasına engel olur. Yeterli özen gösterildiğinde hastalık tamamen ortadan kaybolarak kişinin yaşamını normale çevirir.

 

Yazarlar