Renklerin Tasarıma Etkisi

Renk; tasarımın en önemli ögelerinde biridir. Mekanları ve eşyaları her zaman değiştirme şansımız olmadığı için renk seçimi oldukça önemlidir.

Dekorasyon da renk seçerken birçok etken vardır. Bunlardan bazıları mekanın işlevine ve boyutlarına uygunluk, moda, kullanıcı kimliği ve renklerin psikolojik etkileridir. Renklerin psikolojik etkilerini kendi amaçlarımıza doğru çevirerek istediğimiz yaşam alanları yaratabiliriz. Üretkenliği artırmak için hangi renkler tercih edilmeli, ortamda ferahlık duygusunu hangi renkler ile sağlarız … . İşte bu yazıda iç tasarımda kullanılan renklerin insan zihnindeki psikolojik etkilerini inceleyeceğiz.

Haberin Devamı

Renkler psikolojik olarak yarattığı etkiye göre sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılır. Sıcak renkler; kırmızı, sarı ve turuncu. Soğuk renkler; mavi, yeşil ve mordur. Birde nötr renkler vardır onlarda; siyah beyaz ve gridir.

Kırmızı

Kesinlikle renklerin en sıcak olanıdır. Araştırmalar kırmızı rengin; enerji, tutku, canlılık, tehlike, güç ve kararlılığı temsil ettiğini göstermektedir. Kırmızı bu etkilerinden dolayı hareket ve aktivitenin yoğun olduğu mekanlar için uygun olacaktır.

Kırmızının heyecanlandırıcı ve canlandırıcı etkisinin yanı sıra öfke-sinir gibi etkileri de bulunmaktadır. Bu yüzden yatak odası gibi dinlenmeye yönelik alanlarda odanın ana rengi olarak kullanımından kaçınılması daha doğru olacaktır. Ayrıca kırmızı heyecana neden olduğu için yatak odasında zaman algısını olumsuz etkileyerek uyku problemine yol açarbilir.

Kırmızının bir başka özelliği de iştahı etkilemesidir. Bu nedenle gıda sektöründeki birçok marka kırmızıyı ana rengi olarak kullanmaktadır.

Sarı

Mutluluk, neşe ve güneşin rengi olarak bilinen sarının en önemli özelliği yaratıcılığı artırmasıdır. Sarının hakim olduğu bir mekanda kişi daha aktif ve konsantrasyonu yüksektir. Ancak sarı aşırı uyarıcı olacağından mekanda idareli bir biçimde kullanılması önemlidir. Ayrıca bir mekanda sarıyı denge de tutmak için tamamlayıcı rengi olan mordan destek alınabilir.

Mavi

Düzen, sakinlik, ferahlık, umut, inanç ve huzuru temsil eden mavi dekorasyonda sıkça kullanılan bir renktir. Mavinin verdiği sessizlik ve huzur hissi onu yatak odası için iyi bir seçenek haline getirir. Ayrıca banyolarda da sakin bir atmosfer yaratmak için dekorasyonda tercih edilebilir.

Haberin Devamı

Beyaz ile dengeli kullanımı oldukça akıllıca olacaktır. Oturma odası gibi sosyal alanlarda da rahatlıkla mavilere yer verebilirsiniz. Ancak mavi soğuk bir renk olduğu için doğal ışığın yetersiz olduğu alanlarda sıcak renklerden yardım alarak dengeyi sağlayabilirsiniz.

Yeşil

Yeşil çok iyi bildiğiniz gibi doğanın rengidir. Verimlilik, tazelik, rahatlama, bereket ve uyum gibi etkileri bulunur. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkilerinden dolayı yatak odalarında ve dinlenmek için kullanılan diğer mekanlarda da kullanıma oldukça uygundur. Huzur verici etkisinden dolayı antreler ve avlular içinde iyi birer tercih olacaktır.

Turuncu

Neşe, eğlence, teşvik, yaratıcılık gibi duyguların rengidir turuncu. Turuncu rengi genel anlamda mutluluk anlamına gelir. Heyecan ve coşku uyandıran turuncuyu genellikle hareketin aktif olduğu alanlarda kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mor

Lüks, sanat ve yaratıcılığın rengi olarak kabul edilir. Yaşam alanlarına zenginlik ve sofistike bir etki katar. Morun açık tonları yatak odalarında mavinin yarattığı huzur duygusunu soğukluk yaratmadan kolaylıkla sağlar.

İşte renklerin insan psikolojine etkileri. Sizde iç tasarımdaki renk teorisini anlayarak yaşam alanlarında aradığınız en doğru havayı yakalayabilirsiniz.

Sevgilerimle:)

İç mimar Nilay EKER