Yöneticinizle ilişkinizi başarıya taşımak

Gün içinde saatinize bile bakmadan severek çalıştığınız, mesainin nasıl geçtiğini anlamadığınız keyifli bir işe sahip olduğunuzu düşünelim. Her şey çok güzel ancak bir şikayetiniz var; Yöneticiniz. Yöneticinizin detaycı, kontrolcü, takdir etmeyen, eleştiren, suçlayan, tüm başarısızlığı size yükleyen ve sizi görmezden gelen, stresinizi arttıran biri olduğunu düşünüyorsunuz. Hatta bu yüzden çok sevdiğiniz işinizden ayrılmak bile aklınıza geliyorsa bu yazı tam size göre. Yöneticinizin tüm olumsuz davranışlarına rağmen onunla ilişkinizi yöneterek bu olumsuz durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yöneticiniz veya bağlı bulunduğunuz kişi ile ilişkinizi bir üst seviyeye taşımak için atmanız gereken ilk adım empati yapmanız olacak. Şirket hedefleri, mali tablolar, belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesi, şirket karlılığı, şirketin gerek piyasadan gerek kendi koşullarından hedeflerine ulaşamama  ihtimalinin yaşatacağı stres ve patronla birebir iletişimde olmasının yöneticinizde yarattığı baskıyı yalnızca duygusal zekanızı kullanarak empati yaptığınızda anlayabilirsiniz. Duygusal zekanızı devreye sokmanız, toplantıdan toplantıya koşan yöneticinizin sizinle bilerek ilgilenmediği ve sizi bilerek görmezden geldiği düşüncenizin önüne geçerek mutsuz ve değersiz hissetmenizi önleyecektir. Yaşadığınız durumla duygusal bağ kurmadığınızda her şey size daha norma, üstesinden gelinebilir ve daha yönetilebilir gelecek.

Karşılaştığınız sorun hangi konuda olursa olsun bu sorunun iki tarafı olduğunu unutmamakta fayda var. Yöneticinizin gelişiminize katkı sağlamak amacıyla sizi yönlendirmesini ve eleştirmesini kişiliğinize yönelik olumsuz bir durum olarak algılıyorsanız, normalden fazla tepki vererek güçlü olumsuz duygular hissediyorsanız geçmiş deneyimlerinizden bugüne aktarımlar yapıyorsunuz demektir. Bu durum geçmişinize yönelik çözmeniz gereken konular olduğu anlamına gelir.

Yöneticinizin iş yoğunluğu içinde koştururken sizi göremediği veya iletişim kurmadığı bir anı geçmişte ailenizden almak istediğiniz ama alamadığınız ilgi ile birleştirdiğinizde, çocukluğunuzda hissettiğiniz olumsuz duyguyu yöneticinize karşı hissetmeye başlarsınız. En iyiyi ortaya çıkartmak isteyen müdürünüzün verdiği geri bildirim, sizi ilkokul dönemine yazılıda başarısız olduğunuz veya bir konuyu anlamadığınız için ilkokul öğretmenizin sizi sınıfın ortasında azarladığı güne götürebilir. Bu durum öğretmeninize karşı duyduğunuz olumsuz duyguyu müdürünüze aktarmanıza neden olacaktır. Geçmiş deneyimleriniz, hayal kırıklıklarınız, istediğiniz ölçüde karşılanmayan ihtiyaçlarınız geçmişi bugüne taşımanıza neden olarak karşınıza çıkan kişileri oldukları gibi görmenizi etkiler ve engeller. Başarınızı arttırmak için iş yerinizde aldığınız geri bildirimin, size okul yıllarınızdaki başarısızlığı hatırlatması yöneticinize düşman olma sebebiniz olabilir. Geçmişin verdiği acı ile bugünü birbirinden ayırabilirseniz ancak o zaman aktarım yapmadan insanların sizin iyiliğinizi istediğini anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğunuz, sürekli geçmişe götüren ve acı veren bu durumdan kurtulmanın tek yolu; Farkındalıktır.  Farkındalık, geçmişin üzüntülerinden, gerginliklerinden, başarısızlıklarından, tüm bunların getirdiği hayal kırıklıklarından, korkulardan arınarak anda olmaktır. Geçmişi geçmişte bırakarak yalnızca an da olmayı tercih ettiğimizde bugünle sağlıklı ilişkiler kurabiliriz. Farkındalığınız, duygularınızı aniden yükselten sizi şiddetle harekete geçiren olumsuz davranış ve düşüncelerden korur. Kendimize verdiğimiz değer ve her şeyin temelini oluşturan sevgimizle farkındalığımızı birleştirdiğimizde herkesi olduğu gibi kabul ederek, empati yapabilir ve objektif bakış açısıyla değerlendirebiliriz.

Haberin Devamı

Geçmişten getirdiğiniz aktarımlarınızın bugününüze olan olumsuz etkilerini bir koçla çalışarak ortadan kaldırdığınızda değişim ve dönüşümün hayatınıza nasıl yansıdığını fark edeceksiniz. Bu tavrınızla sorunlarınızı, taleplerinizi tarafsız, ılımlı, anlayışlı, samimi bir şekilde yöneticinizle paylaşarak her konuda uzlaşma sağladığınızı ve istediğiniz her şeyi elde edebileceğinizi deneyimleyeceksiniz.   

 

İlişki Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek

www.instagram.com/_aysentek_/