Yaşam Jalapeno biberi onun yanında melek kalır! Bu biberleri denemeden acı bana şeker gibi gelir demeyin!

Jalapeno biberi onun yanında melek kalır! Bu biberleri denemeden acı bana şeker gibi gelir demeyin!

23.08.2023 - 10:48 | Son Güncellenme:

Acı her kültürde vazgeçilmez tatlardan biri. Jalapeno biberi bilinen en acı biberlerden biri ama bu biberlerin yanında jalapeno biberi şeker gibi kalır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Jalapeno biberi onun yanında melek kalır Bu biberleri denemeden acı bana şeker gibi gelir demeyin

Acı biber her kültürde bulunan bir lezzet ancak bizim kültürümüzde sıkça tüketilen tatlardan biri. Her ne kadar bizim kültürümüzde de oldukça acı biberler olsa da dünyaca ünlü bambaşka ülkelerden gelen acı biberler var.

Haberin Devamı

Biberlerin acısı SHU denilen ölçü birimi ile belirleniyor. Dünyada en çok bilinen acı biberler sıklıkla Güney Amerika, Meksika, Hindistan ve Amerika gibi ülkelerde yetişiyor. Ayrıca diğer Avrupa ülkelerinde de sıkça acı biber üretimi yapılıyor. 

Jalapeno Biberi Onun Yanında Melek Kalır! Bu Biberleri Denemeden Acı Bana Şeker Gibi Gelir Demeyin!

Carolina Reaper 

Dünyanın en acı verici biberi olarak bilinen carolina reaper, dünyaca namı olan bir biber. Carolina reaper 2017 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en acı biberi olarak girdi. Bilinen birçok acı biberi katlayarak ortalama 2 milyon acı biber arasından seçildi.

Amerika’nın Carolina eyaletinde yetiştirilen bu biber, doğru koşullarda bakılması halinde her alanda yetiştirilebiliyor. Ancak yetiştiriciliği oldukça zor olan bu bibere, dokunmak bile son derece büyük bir tehlike taşıyor. Özellikle farklı ülkelerde deney amaçlı tüketilen bu biber, yedikten sonra kişileri hastanelik edebiliyor. 

Haberin Devamı

Dragon's Breath 

Dünyanın en acı biberlerinden biri olan bu biber, isminin hakkını veriyor. Ejder nefesi olarak bilinen bu biber, aslında kazayla bulunmuş bir biber türü. Galler'de ortaya çıktığı düşünülen bu biberin yetiştirici Galileli Mr. Smith, biberi kazara bulduğunu söylüyor. 2 milyon acı birimi bulunan bu biber, Carolina biberin acılığı ile eş değer bir acıya sahip. 

Bhut Jolokia

Ruh biberi olarak da bilinen bu biber, Hindistan’da yetişmektedir. 1,2 milyon acı birimine sahiptir. Dünyanın en acı biberleri arasında bilinmektedir. Yüksek acı seviyesi yüzünden 2007 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir.

Ruh biberi olarak bilinse de yiyenlerin ruhunun bedeninden ayırdığı söylenmektedir. Bu biber birçok kişinin korktuğu ve yemekten çekindiği biberler arasında. Deneyenlerin sıkça sindirim sistemlerinde ve iç organlarında hasar meydana getiriyor. Bu biberi yemek bir kenara, dokunanları bile yaktığı söyleniyor.

Trinidad Morgua Akrebi

Ruh biberinin rekorunu geçen bu biber, 2 milyon acı birimiyle bilinen en acı biberlerden. Bu biber ilk yenildiğinde kişiler acıyı hissetmiyor. Ancak ortalama birkaç saniye sonrasında yiyeni yakıyor ve karşı konulamaz bir acı hissettiriyor. Bu biberin acısını ağızdan ve yemek borusundan çıkarmak için ise kişiler sıkça alkol tüketmeyi tercih ediyor.

Haberin Devamı

Seven Pot Red

Seven pot red biber, 1 adediyle ortalama tam 7 tencere yemeği acı yapabilir. Son derece güçlü bir acısı olan bu biber 1 milyon acı birimine sahip. Çıkış yeri Güney Amerika olan bu yer oldukça acı veren ve uzun süre ağızda tat bırakan özelliği ile biliniyor. Bu biberi bir kez tüketenler bir daha bu biberi görmek istemiyor.

Barrackpore

Güney Amerika’nın Trinidad bölgesinde bulunan bu biber tam tamına 1 milyona acı birimine sahip. Bu biber de pot biber çeşidinin bir diğer türü olarak biliniyor. Tam anlamıyla acı bombası olarak bilinen bu biber, ağza alındığı an büyük bir acı hissi yaşatıyor. Sıklıkla namı yüzünden bu biberi yemek yerine, gördükleri an kişiler yanından hızla uzaklaşıyor.

Seven Pot Douglah 

Güney Amerika bölgesinden gelen bu biber, rengi kırmızı olmayan acı biberlerden biri. Oldukça nadir görülen bu biber çeşidi diğer versiyonlarına göre tamamen farklı bir görünüme sahip. Koyu kahveye dönük rengi ile acı biber sanılmasa da bu biber 1 milyondan fazla acı birimine sahip. Toz olarak da üretimi olan bu biber, bir kez dahi denenmesi bile insana yetebiliyor. Acı eşiği yüksek olmayan kişilerin bu biberi denememesi gerekir.

Haberin Devamı

Capsicum Chinense Habanero Chocolate 

Habanero Chocolate sos ve biber gazı yapımında sıkça kullanılan biberlerden biridir. Geldiği yer ise Meksika’dır ve sıklıkla sadece Meksika’da yetiştirilmektedir. Acı birimi ortalama 450.000 ile 580.000 olan bu biber işlem sırasında bile çıplak elle dokunulmayacak bir biber.

Bu biber yetiştirilirken bile yüksek güvenlik önlemleri ile bakılıyor. Kesinlikle çıplak elle ya da tenle temas ettirilmiyor. Biberi çıplak elle tutmak cilde kızarıklık ve yanıklara sebep olabiliyor. Bundan dolayı bibere bakanlara yüksek güvenlik önlemleri uygulanıyor.

Trinidad Scorpion 

Haberin Devamı

Bilinen adıyla akrep olan bu biberi acı oranı ortalama 2 milyondur. Ucu kıvrık bir yapıya sahip olan bu biberin rengi oldukça koyu bir kırmızıya sahiptir. Amerika ve Meksika’da yetişen bu biber akrep biberi olarak da bilinmektedir. Carolina biberi gibi Guinness Rekorlar Kitabı’na giren biberlerden biridir.

Fatali Pepper Seeds 

Fatali pepper seeds biberinin acı oranı ortalama 200.000 ile 350.000 aralığındadır. Fatali pepper seeds biberi bilinen acı biberlerin rengi gibi değildir. Sarı bir renge sahip olan bu biber sıklıkla normal biber sanılsa da dünyanın en acı biberlerinden biridir.

Habanero Red Savina 

Amerika Birleşik Devletlerinden gelen bu biber California eyaletinde yetiştirilmektedir. Habanero Red Savina dünyada en çok bilinen acı biberlerden biridir. Listelere göre dünya çapında beş acı biberden biri olan Habanero Red Savina biberinin acı değerleri ortalama 240.000 ile 580.000 arasındadır.

Scotch Bonnet

Jamaika mutfağında sıkça kullanılan bu biber birçok yemeğin ve sosun yapımında kullanılmaktadır. Scotch bonnet biberi ortalama 100.000 ile 350.000 arasında acı değerine sahiptir. Çok acı olmasından dolayı mezelerde sıkça tercih edilen biberlerden biridir.

Thai Pepper

Thai pepper, kuş gözü adlı bitkiden üretilen biberlerden biridir. Thai biberinin acı değeri ortalama 120.000 ile 320.000 arasındadır.

Çermik Biberi

Çermik biberi, Diyarbakır kökenli olan oldukça acı biberlerden biridir. Diyarbakır’ın Çermik İlçesi’nde yetişen bu biber özellikle coğrafi olarak onaylanmış biberler arasında yer almaktadır. Oldukça tatlı bir acıya sahiptir, ancak yine de birçok kişinin yemekten imtina ettiği biberlerden biridir.

Çukurören Biberi

Bilecik kökenli olan bu biber, Çukurören Köyü’nde yetişen acı biberlerden biri. Sıklıkla kurutularak tüketilen bu biber, pul biber olarak da üretilmesi ile bilinir.

Cemele Biberi

Kırşehir Çayağzı Köyü’nde yetiştirilen bu biber türü oldukça acı bir tada sahiptir. Sıklıkla taze tüketilen biberlerden biridir. Ancak kış içinde sıklıkla kurutulup, dolma formunda tüketilmesi ile bilinir. Cemele biberi oldukça acı olmasına rağmen hastalıklara karşı gösterdiği dirençle ve hastalıklara iyi gelmesi ile bilinen biberlerden biridir.

Cırgalan Biberi

Kayseri Kocasinan kökenli olan cırgalan biberinin kokusu bile oldukça acıdır. Sıklıkla sucuk ve pastırma içerisinde kullanılan bu biberi çiğ yemek ise oldukça zordur. Sıklıkla toz haline getirildikten sonra tüketilen bu biber yüksek acı oranına sahiptir.

Maraş Biberi

Kahramanmaraş’ın meşhur yiyeceklerinden biri olan bu biber kıpkırmızı yapısı ve yüksek acı oranı ile bilinir. Sıklıkla kurutulup toz, pul biber ya da isot olarak kullanılır. Ancak bu biberi çiğ yemek oldukça imkansızdır. 

İslahiye Biberi

Gaziantep İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yetişen bu biber Suriye sınırı taraflarında üretilir. Bu biber tazeyken yeşil bir forma sahiptir bundan dolayı tatlı biber sanılabilir. Ancak olgunlaşıp, büyüdüğünde asıl rengini alarak kırmızı olur. Her ne kadar orta acı bir biber olarak bilinse de, taze olarak tüketilmesi oldukça zor yakıcı bir biberdir. Bundan dolayı isot, pul biber ve toz biber olarak tüketilir.

 

Yazarlar