Genel Sağlık Kalbiniz için yüzünüze dikkat

Kalbiniz için yüzünüze dikkat

18.02.2015 - 15:33 | Son Güncellenme:

Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut,milliyet.com.trokurları içinçok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kalbiniz için yüzünüze dikkat

Kalp krizini tetikleyen bu dondurucu soğuklarda alacağımız basit tedbirlerin hayat kurtardığını, bunlardan birinin de ‘yüzümüzü korumak’ olduğunu biliyor muydunuz?Vücuttaki ısı kaybının yarısının baş-boyun bölgesinden meydana geldiğini belirtenAcıbadem Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut,milliyet.com.trokurları içinçok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kara kışın etkileri tüm hızıyla devam ederken, pek çok kişi soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona karşı mücadele ediyor. Oysa dondurucu soğuklar sadece enfeksiyona yol açmakla kalmıyor, özellikle kalp hastalığı olanları tehdit ediyor! Özellikle sıfır derecenin altındaki havanın uzun süre solunması nefes darlığı ve ritim bozukluklarını tetikleyebilirken, solunan soğuk hava ile birlikte havayollarında daralma ve nefes darlığı oluşuyor. Soğuk havaların kalp krizi riskini yüzde 50 artırdığını belirtenAcıbadem Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut,“Soğukla birlikte el ve ayak damarlarında büzüşme gelişir. Kan basıncı ve nabızda artış olur. Bu durum kalp hastalıklarında riskin artması demektir” diyor. Kalp hastalığı olanların soğuktan korunmak için dışarı çıkarken giydiklerine çok dikkat etmesi, özellikle yüz bölgesini koruması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Karabulut 65 yaş üzerindeki kişilerin de ayrıca dikkat etmesinin şart olduğunu, çünkü 65 yaş üzerinde vücudun ısı düzenleme mekanizmasının daha hassas olduğunu söylüyor.

Kar maskesi faydalı

Kar yağışına rüzgarın da eşlik etmesi soğuğu daha belirginleştirdiğinden, dışarı çıkarken ‘hissedilen’ sıcaklığı göz önüne almak, yüz bölgesini üşütmemek, bunun için ağzı ve burnu açıkta bırakmamak, atkı ile iyice örterek koruma sağlamak önemli. Özellikle burun solunumu yapamayan ve ağızdan nefes alıp veren kişiler bu konuya çok daha özen göstermeli. Vücuttaki ısı kaybının yarısının baş-boyun bölgesinden meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Karabulut “Bu nedenle şapka, kaşkol, bere, atkı ve kar maskesi kullanımı ısı kaybını azaltacaktır” diyor.

Çok kalın giyinmeyin

Kışın çok sık yapılan hatalardan biri de çok kalın giyinmek. Yetişkinler soğuktan korunmak için kalın ve yünlü giysileri tercih edebildikleri gibi, anne babalar da çocuklarına üşümemeleri için kat kat kalın kıyafetler giydirebiliyorlar. Kalın ve yünlü kıyafetlerin erken dönemde terleme, soğuma ve üşümeile sonlanacağını bunun da sağlığı olumsuz etkileyeceğini belirten Doç. Dr. Karabulut “Sentetik içlik üzerine ısıyı koruyacak bir kıyafet ve en dışa su geçirmez kaban önerilen giyinme şeklidir” diyor. Kışın ‘vücudun ısı düzenini daha iyi koruyacağından koyu renkli kıyafetler’in tercih edilmesi, ellerin eldiven, ayakların da ısıyı tutacak çoraplar ile korunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Karabulut, ayakkabıların kaymayı ve düşmeyi azaltacak özelliklere sahip olmasının da önemli olduğunu söylüyor.

Yazarlar