Genel Sağlık Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Karanfil Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Karanfil Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

03.12.2021 - 16:06 | Son Güncellenme:

Antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir baharat olan karanfilin faydaları saymakla bitmez. Ağız kokusu için çiğnenen karanfil mutfak dışında anestezik, iltihap önleyici özellikleri ile tıbbi amaçlar ile kullanılmaktadır. Keskin bir kokusu bulunan karanfil sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra, mikrop hastalıklarında tedavi için tercih ediliyor. Baş ağrısını geçirmede etkili olan karanfilin suyu saç derisini de iyi gelir. Ancak karanfilin aşırı kullanımının zararları olabilir. Karanfilin faydaları ve zararları nelerdir? diyorsanız “Karanfil nasıl kullanılır, neye iyi gelir?” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir Karanfil Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir

Baharat çeşidi olan karanfilin tadı ve kokusu keskindir. Sağlık açısından pek çok faydası bulunan karanfilin kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Yemeklerde, tatlılarda ve bitki çaylarında kullanılan karanfilin yağı da bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Hem vücut sağlığı hem de cilt sağlığı için iyi geldiği bilinen karanfil, farklı kullanım yöntemleri üzerinden ele alınmakta ve değerlendirilmektedir. Özellikle antioksidan etkisi ile bilinen karanfil, sindirim sisteminden sivilce ve aknelere kadar pek çok faydası sayesinde ülkenin dört bir tarafında değerlendirilir.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Yüzyıllardır alternatif tıp için kullanılan doğal bitki kaynakları arasındaki karanfil, oldukça fazla sayıda fayda sunuyor. Birçok değişik problem için önemli bir doğal ilaç olarak da bilinen karanfilin şu faydalarını saymak mümkün;

- Sindirim sistemi problemleri için iyi gelir.
- Hücrelerin yenilenmesine ve böylece cildin daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar.
- Sindirim sisteminde yer alan bakterilerin idrar yoluyla atılmasını destekler.
- Potasyum ve kalsiyum depolaması ile beraber kemikleri güçlendirir.
- Özellikle diş ve dişeti rahatsızlıkları için oldukça etkilidir.
- Akciğer kanserinin ilk evresi için doğrudan etki sağlar.
- Cinsel gücü artırma konusunda etkilidir.
- Hafızayı güçlendirmesi ile tanınır.
- İshal ve kabızlık gibi rahatsızlıklar için yardımcı olur.
- Özellikle halk arasında bilindiği gibi ağız kokusuna iyi gelir.
- Daha zinde ve dinç şekilde günü geçirme imkanı verir.
- Bakteri ve benzeri dış zararlıları öldürür.
- Mide bulantısı ile kusmalar için birebir etki sağlar.
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarını giderme noktasında için destek verir.
- Akne ve sivilce gibi sorunların önüne geçer.

Bu faydaları ile beraber karanfil gün içerisinde periyodik olarak dengeli bir şekilde kullanılabilir.

Haberin Devamı

Karanfilin Zararları Nelerdir?

Genel olarak faydalı bir doğal kaynak şeklinde öne çıkan karanfil, fazla tüketildiği zaman birtakım sorunlar yaratabilmektedir. Özellikle fazla Karanfil yutmak mideye zarar verebilir. Daha çok mide yanması şikayetleri şeklinde öne çıkan bu problemi yaşamamak için, dengeli bir şekilde kullanmak önemlidir.

Karanfil Nasıl Kullanılır?

- Karanfil, tatlılarda, reçellerde, ev yapımı meyve sularında ve kompostolarda baharat olarak kullanılır.
- Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir.
- Toz haline getirip diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir.
- Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmanızı sağlar.
- Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılır ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabilir.

Karanfil Yağının Saça Ne Faydası Vardır?

Karanfil yağı özellikle saçlara iyi gelen doğal bitki kaynakları içerisinde yer almaktadır. Özellikle saç köklerini beslerken, yıpranmış ve kırılmış olan saçları beslemeye katkı sağlar. Antibakteriyel özelliği sayesinde saç kökleri hava alır ve böylece, yeni saç oluşumunu destekler. Saçların hızlı uzaması ve aynı zamanda kolay şekil alması da yine faydaları içerisinde yer almaktadır. Özel olarak kür hazırlamak suretiyle uygulayarak karanfil yağının saça olan faydalarından yararlanmak mümkün.

Karanfil Yağının Cilde Ne Faydası Vardır?

Karanfil yağı özellikle akne ve sivilce oluşumunu engelleme konusunda önemli bir destek sağlayan doğal kaynaklardan biridir. Aynı zamanda hücre yenilemesine ve ölü hücrelerin vücuttan atılması konusunda önemli bir potansiyel teşkil eder. Böylece daha taze, genç ve güzel bir cilt elde etme şansı yakalanmaktadır. 2 diş sarımsak ile beraber karanfil yağını ezerek karıştırmak suretiyle, kür haline getirerek cilde sürmek yeterlidir. Üstelik bunu yüz ile beraber vücudun her noktasında kullanmak mümkün. Bu yapılarak ayrıca cildin kuruması da engellenebilir.

Karanfil Yağının Dişlere Ne Faydası Vardır?

Karanfil yağının diş bakımı konusundaki faydaları oldukça etkilidir. Özellikle diş ve diş etlerini daha sağlıklı hale gelebilmesi için düzenli kullanılabilir. Aynı zamanda çürük ve benzeri durumlar yaşayanlar için ağrıların giderilmesi konusunda doğrudan etki sağlar. Ayrıca ağızda biriken mikropları temizleme noktasında kullanılır. Bu doğal içeriğin en önemli yanlarından biri halk arasında da bilindiği üzere ağız kokusunu gidermesidir.

Haberin Devamı

Karanfil Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ağız Kokusunu Giderir

Haberin Devamı

 

Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir Karanfil Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir



Haberin Devamı

Gündelik hayatta pek çok kişinin müzdarip olduğu ağız kokusunu doğal yollardan çözebileceğiniz bir kürdür. Karanfil suyu ile doğal yollardan ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Ağız kokusunu anında kesen ve gün boyu ağzınızda ki kötü kokuları karanfil suyu ile geçirmeniz mümkündür.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

 

Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir Karanfil Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir



Karanfil suyu aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olan doğal bir besin kaynağıdır. Metabolizmayı harekete geçiren ve yavaş metabolizmayı hızlandıran karanfil suyu böylece hızlı bir şekilde kilo verdirmeyi sağlar. Ayrıca düzenli olarak tüketilmesi durumunda vücudun sindirim sistemine de etkisi ardır. Hızlı bir şekilde kilo vermek için karanfil suyu tüketebilirsiniz.

Stresi Yok Eder

 

Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir Karanfil Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir



Karanfil suyu sahip olduğu besin değerleri sayesinde sakinleştirici etkisi bulunur. Depresyon ve stres belirtilerini ortadan kaldırır. Karanfil suyu bu sayede pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Gündelik hayatta iş stresi yaşayan kişiler için günde 1 bardak karanfil suyu tüketmek son derecede etkili olacaktır.

 

Yazarlar